Kotlety ” Karczmarza „
Kotlety ” Karczmarza ” , to wieprzowe kotlety z karkówki , zapiekane z papryką i serem . Rozpustne danie jak na karczmę przystało , pod piwko , syte, pikantne i treściwe 😉 Potrawa wybitnie męska , tak więc moja brygada była wniebowzięta 😉 Niekłopotliwy przepis , smaczny i prosty. Zawsze się udaje i smakuje 😉
Składniki na 4 osoby :
- 4 plastry karkówki ( chudej ) o grubości około 1,5 cm
- 1 duża papryka czerwona grubościenna
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- wędzona mielona papryka ( słodka )
- 2 strąki świeżego chilli
- 4 duże łyżki gęstego majonezu
- 4 plastry sera żółtego Gołda lub Natan
- mielony kminek do smaku
- sól do smaku
Plastry karkówki nacieramy wyciśniętym praską czosnkiem , solą i mielonym kminkiem . Odstawiamy na godzinę do lodówki , a najlepiej na całą noc . Następnie układamy na blaszce do pieczenia , posypujemy wędzona papryką . Na każdym kotlecie ,układamy pociętą cieniutko , na mandolinie do warzyw paprykę i cebulę. Solimy do smaku . Posypujemy siekanym drobniutko chilli i całość przykrywamy grubą warstwą majonezu . Całość wykańczamy plastrem sera .
Ser można przypiąć wykałaczkami, jak na zdjęciu ,bo lubi zjechać z podczas pieczenia kotleta 😉 Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C z termoobiegiem na dolną półkę . Wierzch osłaniamy folią aluminiową . Zapiekamy od około godziny do półtorej . Właściwie do czasu aż całkowicie odparują soki puszczone przez mięso i warzywa , a całość przypiecze się od spodu . Kotlet „Karczmarza” serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami . Smacznego !