„Mandaryńska” surówka z czerwonej kapusty z dynią
Surówki to u moich chłopaków ciężki temat. Nie zawsze dobrze wchodzą, zdecydowanie są zwolennikami gotowanych, smażonych lub pieczonych warzyw 😉 Tak więc żeby zechcieli uraczyć się surówką do obiadu muszę się nieźle nagimnastykować . Surówka „Mandaryńska” z czerwonej kapusty i dyni jest jedną z niewielu które dość chętnie zjadają. Jej smak jest nietypowy, nieco azjatycki. Świetnie w tej wersji pasuje do pieczonej kaczki czy kurczaka. A jeśli podasz ją z plackami mandaryńskimi to już pełen odlot 😉 Lekko korzenna, delikatnie kwaskowata. Pyszna i bardzo prosta.
składniki:
- 1/2 średniej główki czerwonej kapusty
- kawałek dyni o wyrazistym smaku ( Hokkaido lub Butternut), wielkość około 10 x10cm
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 małej czerwonej, słodkiej papryki
- sok z jednej limonki (ewentualnie z cytryny ale smak już będzie inny)
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków (cynamon, kardamon, anyż, goździki, gałka muszkatołowa )
- chili, sól do smaku
- 2 łyżki majonezu-gęstego
Kapustę, paprykę i cebulę, poszatkuj drobno na mandolinie do warzyw lub pokrój nożem. Dynię zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jak marchewkę). Wymieszaj, lekko wygniatając ręką, tak żeby warzywa puściły sok. Następnie dodaj brązowy cukier sok z limonki, przyprawę 5 smaków, chili, sól do smaku, majonez. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut. Ponownie wymieszaj. Serwuj jako przystawkę lub dodatek do dań głównych. Polecam do pieczonej kaczki 😉 Smacznego!
Surówka nie tylko jest zapewne pyszna, ale przy tym wygląda też świetnie! Poza tym nie ty jedna masz problem z tym, żeby faceci zjadali surówki 😀 Gdy tylko kupię czerwoną kapustę i brązowy cukier (swoją drogą nigdy nie próbowałam), to będę musiała przyrządzić surówkę według Twojego przepisu. Choć postaram się może o dietetyczny majonez. Widzę, że uwielbiasz azjatyckie smaki, także mam nadzieję, że będziesz wstawiała więcej przepisów tego typu 😉 Ja na pewno postaram się tu jeszcze nieraz zajrzeć!