Roladki z karkówki z farszem a’la pizza pieczarkowa, genialny obiad
Roladki to naprawdę genialny obiad, pod warunkiem że są ciekawe i soczyste. Nie lubię suchego, wiórowatego mięcha włażącego w zębiska 😉 Ten przepis to taka wariacja, bardzo swobodna i domowa. Farsz powstał z pomysłu jak wykorzystać resztkę pieczarek i wcisnąć ją dzieciakom 😉 Wiadomo wszyscy kochają pizzę..no prawie ale większość zdecydowanie 😉 Tak więc połączenie karkówki i pizzowego farszu dało efekt jaki był łatwy do przewidzenia. Jeden z najlepszych obiadów jakie można w miarę szybko zaserwować do frytek 😉 Polecam !
składniki na 4 osoby:
- 4 plastry karkówki średniej grubości
farsz:
- 0,5 kg pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 plastry sera dowolnego rodzaju ( może być nawet topiony w plastrach 😉 )
- 4 łyżki ketchupu pikantnego
- oregano
- sól, pieprz do smaku
dodatkowo:
- masło do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
- 2 roztrzepane jajka
- olej rzepakowy
Pieczarki pokrój, cebulę także, czosnek wyciśnij praską. Podsmaż wszystko na maśle z dodatkiem soli do smaku, aż całość nabierze złocistego kolorku. Odstaw do wystygnięcia. Karkówkę rozbij cieniutko tłuczkiem z obu stron. Każdy plaster posmaruj ketchupem.
Łyżka na plaster. Połóż farsz pieczarkowy i ser. Dopraw oregano, solą i pieprzem do smaku. Zawiń jak zrazy. Obtocz kolejno, najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Lekko dociskając, żeby nadać roladkom ładny kształt i mocno zlepić. Czynność powtórz dwukrotnie, to zapobiegnie wyciekom sera.
Gotowe roladki schłodź w lodówce około 30 minut do godziny. Następnie usmaż na rozgrzanym głębokim oleju, na średnim ogniu. Dość często obracając. Do momentu, aż panierka nabierze złotego koloru. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami 😉 Smacznego!