Turecka zupa Lemon Chicken, pyszny obiad
Ta zupa to istny cud. Po prostu eksplozja smaku i nowa nuta. Troszkę znudzona tradycyjnymi zupami, poszperałam nieco w internecie i znalazłam właśnie taki przepis. W zasadzie to kilkanaście przepisów na turecką zupę cytrynową z kurczakiem. Tak więc zaciągnęłam z każdej wersji to co mi pasowało i wsadziłam do własnego gara 😉 Wyszło pysznie. W Turcji chyba jak u nas w Polsce jest jedno danie np. bigos.. i nieskończoność jego wersji 😉 Polecam jest lekka, pyszna i całkowicie inna od innych zup 😉
składniki:
- 6 szklanek bulionu z kurczaka ( najlepiej z domowego chowu)
- 0,5 szklanki ryżu jaśminowego
- 2 szklanki ugotowanego, rozdrobnionego kurczaka ( najlepiej wiejskiego jest bardziej aromatyczny)
- 1 żółtko duże lub 2 mniejsze
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2,5 łyżki gęstej śmietany tureckiej lub naszej do zup tylko naprawdę gęstej
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- natka pietruszki i płatki chili do dekoracji
W garnku zagotuj bulion z kurczaka i dodaj ryż. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj, aż ryż będzie w połowie ugotowany, czyli około 15 minut . Wrzuć kurczaka i kontynuuj gotowanie, aż ryż będzie całkowicie ugotowany. W drugiej misce wymieszaj żółtko, sok z cytryny i śmietanę. Żeby zapobiec zwarzeniu się masy, cały czas mieszając, dolewaj do niej gorącego bulionu zaczerpniętego z garnka. Nie przejmuj się jeśli wpadnie Ci do tego ryż. Po zmieszaniu masy z chochelką gorącego bulionu jak wyżej, zdejmij zupę z ognia i powoli dodawaj masę, ciągle mieszając.. Ponownie postaw na gazie.
Zupę można gotować na małym ogniu do zgęstnienia, należy tylko nie doprowadzać do wrzenia, bo masa z żółtkiem, którą dodałeś wcześniej, może się zważyć. Jeśli Ci jednak, mimo wszystkich środków jakie podjąłeś, zupa się zwarzyła, da się ją uratować. Weź blender i zmiksuj ją na krem, będzie tak samo pyszna 😉 Dopraw solą i pieprzem oraz udekoruj natką pietruszki i płatkami chili które nadadzą przyjemnej ostrości 😉 . Smacznego!