Baskijska pierś z kurczaka

Rate this post

Baskijska pierś z kurczaka

Kolejny filet z piersi kurczaka faszerowany mozzarellą , pesto , czosnkiem , zawinięty w hiszpańską szynkę serrano . Dlatego też nazwa Baskijska pierś 😉 Fajny , prosty przepis który nie może nie smakować . Podobne przepisy już zamieszczałam , ale nie identyczne . Czasami drobna z pozoru zmiana , daje duży efekt smakowy 😉 Warto eksperymentować i modyfikować . W końcu gotowanie to świetna zabawa , a do tego może być nawet twórcze 😉

Składniki na 4 osoby :
  • 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka bez skóry
  • 2 kulki mozzarelli
  • 4 łyżeczki zielonego pesto
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki miodu
  • po dwa plastry szynki serrano na filet
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • sól , chilli do smaku
sos :
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 1/2 cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej , mielonej papryki
  • sól do smaku

Składniki warzywne z listy sos , siekamy na małe kawałki i podsmażamy na oleju . Jak warzywa się zrumienią , dodajemy ostrą mieloną paprykę . Mieszamy , wlewamy pomidory z puszki , ocet balsamiczny , miód , bazylię sól do smaku . Dusimy aż warzywa zmiękną , następnie blendujemy na gęsty , gładki sos .  Filety z piersi kurczaka płukamy , osuszamy ręcznikiem . W każdym robimy nacięcie , kieszonkę na mozzarellę .



Mozzarellę , każdą kulkę dzielimy na połowę , nacieramy wyciśniętym praską czosnkiem i miodem . Tak przygotowane kawałki wkładamy do piersi kurczaka i zamykamy . Wierzch smarujemy pesto . Jedna łyżeczka na jeden kawałek . Owijamy szynką serrano . Układamy na blaszce do pieczenia natartej olejem . Wierzch filetów posypujemy ziołami prowansalskimi .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *