Brzoskwinie w lekkim syropie , przetwory

Brzoskwinie w lekkim syropie , przetwory

Brzoskwinie w tym roku tak obrodziły , że familia nie dała ich rady pokonać , tak więc miło się zrobiło bo mogłam cześć zaprawić 😉 Wspaniale jest móc sięgnąć zimą po słoiczek , pachnących latem brzoskwiń … takich słodkich , ale nie mdłych .. 😉 Nawet jeśli nie macie własnych , cena brzoskwiń w sklepie o tej porze roku nie jest wygórowana i można kilka słoików zrobić 😉 Jest to pierwsze podejście , ale jak dla mnie bardzo udane . Brzoskwinie są smaczne , nie przekombinowane i pasują dosłownie do wszystkiego , od ciasta począwszy na kurczaku skończywszy 😉 Polecam , prosty przepis na smaczne przetwory . 

składniki :

  • 2 kg brzoskwiń ( tak na oko 😉 )

zalewa :

  • 3 l wody
  • 1,5 kg cukru
  • 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego

Dojrzałe ale jeszcze dość twarde brzoskwinie, parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki . Tak jak pomidory 😉 Po obraniu każdą przekrawamy na pół i wyjmujemy pestkę z dojrzałych dobrze wychodzi . Układamy ciasno w słoikach . Składniki na zalewę umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia . Gorącą zalewą zalewamy brzoskwinie i zakręcamy . Odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia . Pasteryzujemy 2 dni po 10 minut . Pozostaną wtedy jędrne i nie rozgotują się . Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *