Pałki z kurczaka w chrupiącym cieście

Pałki z kurczaka w chrupiącym cieście

Pałki z kurczaka ,zwłaszcza te w chrupiącym cieście są zawsze świetnym wyborem . Wymagają ciut więcej przygotowania niż zwykłe z piekarnika , ale też o niebo lepiej smakują . Ta wersja jest dość pikantna . Chociaż my lubimy naprawdę ostre i chłopcy po zjedzeniu stwierdzili , że następnym razem mają być ostrzejsze 😉 Polecam , tym bardziej że są łatwe w wykonaniu i nie ma przy nich ryzyka porażki 😉 

składniki na 3 osoby :

  • 6 szt dość dużych pałek z kurczaka ( czyli podudzia )
  • rosół około 1 litra lub woda i kostki bulionowe do sparzenia udek
  • mąka pszenna do obtoczenia , jedna szklanka

ciasto :

  • 4 pełne łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki przyprawy tandorii ( masala tandori , ostra )
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól do smaku
  • woda gazowana

dodatkowo :

  • woreczek
  • olej rzepakowy do smażenia

Pałki z kurczaka płuczemy w zimnej wodzie i oczyszczamy z wszelakich dziwactw 😉  W garnku doprowadzamy rosół do wrzenia . Do gorącego , gotującego się rosołu wkładamy pałki z kurczaka i zestawiamy z ognia . Nakrywamy pokrywką i parzymy około 20 minut . Wyciągamy , solimy do smaku , zostawiamy do ostygnięcia . Do woreczka wsypujemy szklankę mąki . Wkładamy do niego także wystudzone pałki kurczaka , zawiązujemy i potrząsamy energicznie ,żeby okleiły się mąką . Wyjmujemy . W miseczce umieszczamy wszystkie składniki z listy ciasto . Na koniec dolewamy , mieszając ,tyle wody mineralnej ,żeby powstało dość gęste ciasto naleśnikowe .



Tak ciut na oko ale inaczej się nie da 😉 Obtoczone w mące pałki , zanurzamy w cieście i ponownie umieszczamy w woreczku z mąką . Powtarzając zawiązanie woreczka i potrząsanie , żeby wszystko się nią pokryło . Wyjmujemy i smażymy na głębokim tłuszczu do momentu aż panierka będzie pięknie rumiana i chrupiąca . Nie ma zagrożenia ,że będą surowe przy kości , gdyż były parzone w bulionie . Będą soczyste ,a z zewnątrz chrupiące 😉 Serwujemy po odsączeniu na papierowym ręczniku , koniecznie na gorąco . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *