Chinkali – gruzińskie kołduny

Rate this post

Chinkali – gruzińskie kołduny

Tradycyjne danie kuchni kaukaskiej , szczególnie popularne w Gruzji , pachnące kolendrą i czosnkiem  . Przepyszne paczuszki wypełnione mięsnym farszem i rosołkiem , który wygotowuje się z mięsa ..po prostu bajka . Chinkali nie są trudne do zrobienia , a przyjemność jedzenia tego dania nie ma sobie równych , dzieci są zazwyczaj zachwycone pakiecikami , które mogą chwycić w rączki za dzyndzelek i obgryzać dookoła , będąc umazanym w wypływającym wywarze .. 😉 Warto spróbować tej ciekawej i naprawdę smacznej  kuchni . Tak więc dzisiaj kulinarna podróż do Gruzji 😉 

chinkali

Składniki :

Ciasto :

Farsz :

IMG_3245IMG_3246

Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy wodę , szczyptę soli i wszystko zagniatamy na jednolitą , gładką i sprężystą masę . Mięso mielone wkładamy do miski , dodajemy posiekaną kolendrę , sól,pieprz,wyciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobniutko cebulkę , wszystko zagniatamy i wlewamy wystudzony bulion , mieszamy dokładnie , tak żeby wszystkie składniki się scaliły .

IMG_3248IMG_3285

Ciasto wałkujemy tak , jak na nasze pierogi , tylko zostawiamy odrobinę grubsze . Kroimy w kwadraty mniej więcej 10 x 10 cm , na każdy kawałek kładziemy sporą ilość farszu i składamy wszystkie rogi razem , następnie zlepiamy otworki , łapiąc za krawędzie i podciągając do pozostałych rogów ,cały koniuszek , skręcamy w mały czubek – cycek 😉 Teraz w dużym garze zagotowujemy wodę i na wrzątek wrzucamy po kilka chinkali , jak po paru minutach wypłyną do góry to znaczy ,że są gotowe ( czas gotowania to około 5-6 minut , ale lepiej sprawdzić na jednym , bo różnie to bywa , przy różnych wielkościach 😉 ) Podajemy posypane świeżą kolendrą , na gorąco .. Smacznego 😉

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *