Makaron ze schabem w sosie paprykowym

Rate this post

Makaron ze schabem w sosie paprykowym 

Schab , nie zawsze musi skończyć jako kotlet , czasem warto go przyrządzić w mniej klasyczny sposób . Zanurzony w kremowym paprykowym sosie z dodatkiem pieczarek , ucieszy niejednego smakosza . Proste i niezawodne danie , można podawać także do ziemniaków , jak i ryżu czy też po prostu zjeść z pajdą chleba 😉 

Makaron ze schabem w sosie paprykowym

Składniki :

IMG_2681IMG_2682

Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu -będzie wtedy najdoskonalszy 😉 Schab kroimy w bardzo cienkie plastry , lekko solimy , nacieramy wyciśniętym przez praskę czosnkiem , odstawiamy na pół godzinki do lodówki. Paprykę kroimy w paski ,tak samo cebulkę i pieczarki . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju , wsypujemy paprykę mieloną i przesmażamy kilka sekund .

IMG_2683IMG_2684

Dorzucamy warzywa i pieczarki , smażymy około 3 minut na dużym ogniu , następnie dorzucamy schab i smażymy następne 5-6 minut , mieszając . Mąkę rozrabiamy w śmietance  , dolewamy mieszając do pozostałych składników , jak sos zgęstnieje , wyłączamy gaz , danie jest gotowe ( tradycyjnie , gdyby sos był zbyt gęsty można go rozprowadzić dodatkową porcją śmietanki , jak za rzadki , dogęszczamy mąką 😉 )

IMG_2685IMG_2686

3 thoughts on “Makaron ze schabem w sosie paprykowym”

  1. Super post. Zachowalem twoja strone w ulubionych.

    Teraz bede tu wpadal czesciej. Powinienes jedynie zmienic szate graficzna poniewaz ta wyglada troche nieprofesjonalnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *