Dauphinois – francuska zapiekanka ziemniaczana

Rate this post

Dauphinois-francuska zapiekanka ziemniaczana

Pyszna i prosta zapiekanka  Dauphinois , jest doskonałym dodatkiem do obiadu lub po prostu nim samym w sobie . Szczególnie w okresie zimowo – wiosennym takie potrawy smakują lepiej niż kiedykolwiek . Nie jest dietetyczna , ani szczególnie zdrowa ale na pewno jest niezwykle smaczna , a co tam raz kozie śmierć z tłuszczem na brzuchu , czasem trzeba zaszaleć 😉 Fani wszelkiego rodzaju zapiekanek , także powinni być zadowoleni , bo te ziemniaczki to po prostu rodzaj zapiekanki z samych pyrów , bulew czy nawet kartofli lub ziemniaków  … zwał jak zwał , a to samo miał  😉

Daphinoas

Składniki :

IMG_2187IMG_2189

Ziemniaki obieramy i cieniutko kroimy na przeźroczyste plasterki . Foremkę do pieczenia smarujemy masłem i układamy w niej pierwszą warstwę ziemniaków , przesypując je solą , pieprzem , czosnkiem , gałką i tak robimy warstwa po warstwie , aż do całkowitego wyczerpania składników . Na koniec całość zalewamy śmietana , tak ,żeby przykryła ziemniaki , na wierzchu układamy kawałeczki masła – dużo i gęsto .

IMG_2190IMG_2191

Wstawiamy do piekarnika na 150 C i pieczemy około 60 minut , czasami nawet dłużej  , aż do momentu , kiedy ziemniaki zmiękną , a wierzch zrobi się pięknie , apetycznie złocisty 😉 W trakcie pieczenia możemy lekko nakryć zapiekankę folią , jeśli uznamy ,że ziemniaki zbyt zbrązowiały i obawiamy się ,że się przypalą . Doskonały dodatek do każdego mięsnego obiadu lub obiad sam w sobie 😉 Smacznego 😉

IMG_2192IMG_2207

1 thought on “Dauphinois – francuska zapiekanka ziemniaczana”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *