De volaille z koperkiem , pyszny klasyk
Czasami trzeba wrócić do klasyki . De volaille w wersji wiosennej ze świeżym koperkiem to niezapomniany smak cudownie płynącego masła ….No i ten aromat kopru , pieprzu i delikatnego , soczystego kurczaka .. Pyszności w sam raz na niedzielny obiad . Moja rodzinka , preferuje je z pure ziemniaczano – brokułowym i obowiązkowo z marchewką duszoną z groszkiem , cóż może nie jest to klasyczna wersja serwowania tej potrawy, ale kto by się przejmował 😉 Ważne że smakuje i nie jest trudne w wykonaniu . Polecam ! A jak zostanie choćby jeden malutki , tyci.. to na zimno na kanapkę z sosem tatarskim , jest tak samo pyszny , jak nie lepszy niż ciepło 😉
Składniki na 4 osoby :
- 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka średniej wielkości
- mały pęczek koperku
- 4 kawałki masła , długości i grubości kciuka 😉 Mogą być większe ale nie mniejsze .
- granulowany czosnek , sól , pieprz do smaku
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia
- klarowane masło do smażenia ( może być też olej ale na maśle są nie do pobicia 😉 )
Piersi z kurczaka rozklepujemy przez woreczek foliowy bardzo cienko . Solimy , doprawiamy czosnkiem i pieprzem . Na każdej układamy kawałek masła i sporą porcję siekanego koperku . Zwijamy formując de volaille , takie troszkę cygarowe w kształcie 😉 Obtaczamy w roztrzepanym jajku , a następnie dokładnie , lekko dociskając w bułce tartej . Po uformowaniu i obtoczeniu warto schłodzić je przez godzinkę w lodówce , będą się lepiej trzymały i nie będzie zagrożenia ,że masło ucieknie ze środka 😉
Smażymy na dość głębokim tłuszczu do momentu aż będą pięknie rumiane i chrupiące ze wszystkich stron . Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , np. pure lub frytki 😉 A co zostanie, ucieszy Was na kanapce , schłodzone , pocięte w plastry z sosem tatarski de volaille dostają drugą szansę , aby zaskoczyć swym smakiem w porze kolacji 😉 Smacznego !