Domowy paprykarz do słoików

Domowy paprykarz do słoików

Uwielbiam paprykarz , nawet ten szczeciński z puszki . Mimo że znam jego niechlubny skład to czasami się skuszę 😉  Ale jak tylko mam czas staram się robić własny domowy paprykarz , szczególnie że mój M. lubi go zabrać ze sobą na wyjazd do pracy . Przygotowany według poniższego przepisu jest dużo bardziej smaczny i zdrowy niż ten z puszki . Polecam , tym bardziej że można go zrobić niemal z każdej ryby .  A że niedawno były święta , więc tym razem zrobiłam z karpia .

Składniki na około 6 słoików o pojemności 300 ml  :

  • 2 szklanki gotowanego mięsa z ryby , bez kości i skóry
  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • 1 /2 szklanki bulionu rybnego lub wody
  • 2 czerwone papryki grubościenne
  • 2 cebule
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 marchewka
  • kawałek selera korzeniowego ( niezbyt duży )
  • 4 łyżki, gęstego koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki słodkiej , mielonej papryki
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej , mielonej papryki
  • 1 łyżka ostrej mielonej papryki ( można mniej jeśli nie lubicie pikantnego )
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Marchew , pietruszkę , seler , cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Paprykę oczyszczamy z nasion , a następnie kroimy drobniutko . Na dość dużej ilości oleju smażymy wszystkie warzywa , do momentu aż będą bardzo  miękkie .Następnie dodajemy mieloną paprykę słodką i ostrą , wędzoną  , gałkę muszkatołową , liście laurowe , ziele angielskie  , smażymy jeszcze minutkę . Dodajemy koncentrat , wsypujemy ryż , gotowaną , rozdrobnioną rybę , smażymy chwilkę  ciągle mieszając .



Zalewamy bulionem , doprawiamy solą do smaku i dusimy na małym ogniu , aż całość się zagęści . Bulion sprawi, że paprykarz nie będzie suchy  po pasteryzacji .Przekładamy na gorąco do słoików , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem . Na drugi dzień pasteryzujemy słoiki , gotując we wrzątku  30 minut . Po wystygnięciu paprykarz można przechowywać w lodówce , nawet pół roku . Pyszny i wygodny w użyciu dodatek do pieczywa . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *