Gulasz wieprzowy po myśliwsku na piwie

5 (100%) 1 vote

Gulasz wieprzowy po myśliwsku na piwie

Gulasz wieprzowy po myśliwsku, brzmi dla myśliwego jak profanacja. Prawdziwy myśliwski powinien być z dziczyzny , cóż nie zawsze jest ona pod ręką . Zresztą mamy taki wybór mięsa w sklepach i w zagrodzie , że uważam że nie trzeba maszerować po nie do lasu . Dużo bardziej wole patrzeć na żywe, dzikie zwierzęta, niż dusić je w garze 😉 Tak więc nie jest to gulasz myśliwski tylko po myśliwsku , a zamiast dzika jest świnia .. która także mogła być dzika , tyle że z charakteru 😉 Polecam , to nieśmiertelne , pyszne danie , które najlepiej smakuje odgrzewane 😉

Składniki :

  • 0,5 kg łopatki lub szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • kawałek boczku wędzonego ( około 20 dag )
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • 2 łyżki miodu
  • sól do smaku
  • natka pietruszki do przybrania
  • mąka pszenna, rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu
  • smalec wieprzowy do smażenia

Mięso płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w średniej wielkości kostkę . Na dobrze rozgrzanej patelni ,obsmażamy na smalcu, małymi porcjami , tak żeby mięso się przypiekło i nie puściło soków . Przekładamy do głębokiego garnka . Na tej samej patelni podsmażamy obraną , pokrojoną cebulę , posiekany czosnek i boczek  . Po usmażeniu przekładamy do mięsa , a patelnię zalewamy piwem , mieszamy i całą zawartość przelewamy do mięsa . Korzeń pietruszki siekamy drobniutko , dodajemy do pozostałych składników .



Wrzucamy także suszone grzyby , cząber , miód i sól do smaku . Dusimy pod przykryciem na małym ogniu , aż mięso będzie tak miękkie ,że łatwo je dzielić widelcem . W razie potrzeby podczas duszenia dolewamy wody , tyle żeby mięso nie pływało tylko było do połowy zanurzone . Na koniec zagęszczamy gulasz mąka , rozmieszaną z wodą do lubianej konsystencji . Doprawiamy pieprzem . Podajemy na gorąco , posypane siekaną natka pietruszki . Odgrzewany robi się jeszcze smaczniejszy 😉  Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *