Indyjska sałatka ziemniaczana z kalafiorem i nasturcją

5/5 - (22 votes)

Indyjska sałatka ziemniaczana z kalafiorem i nasturcją

Indyjska sałatka z kalafiorem, to niezwykła propozycja. Smakowicie wygląda, a do tego zaskakuje. Zazwyczaj ziemniaczane sałatki, łączymy z ogórkiem, jajkiem itp. tradycyjnie 😉 Tutaj jest inaczej, gotowany w aromatycznej kurkumie kalafior, miękkie ziemniaki i chrupiące warzywa. Całość podkreślona trybulą, pietruszką…no i curry. Pyszności 😉 Moi chłopcy, są nią zachwyceni, więc ostatnio, często gości u nas na kolacji 😉  Puki mamy swoje warzywa, a w tym kalafiory, które tego roku nadzwyczaj się udały, trzeba z nich korzystać 😉

składniki na około 4-5 osób :

  • 1 mały kalafior, ugotowany w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek kurkumy
  • 4-5 średniej wielkości, ugotowane ziemniaki
  • 2 średniej wielkości, gotowane marchewki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 średniej wielkości, czerwona papryka
  • 1 mała zielona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 3 łyżeczki curry
  • chili do smaku
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • sól do smaku
  • mały pęczek trybuli
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 8-10 listków nasturcji

Wszystkie warzywa pokrój w malutką, zgrabną kostkę, mniej więcej równej wielkości. Jeśli lubisz większe kawałki , to jak najbardziej możesz pokroić sałatkę całkowicie po swojemu. Przełóż do miski, dodaj wyciśnięty praską czosnek, posiekane natki i liście nasturcji. Liście nasturcji nadają sałatce charakterystycznego pikantnego smaku , a trybula wnosi nieco egzotyki 😉



Dodaj pozostałe składniki z listy, dopraw chili i solą do smaku. Wymieszaj i odstaw na około pół godziny do lodówki, po tym czasie ponownie zamieszaj. Serwuj schłodzoną. Idealna na kolację, śniadanie lub do lunch boxu 😉 Smacznego !

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *