Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką

5 (100%) 1 vote[s]

Zimowy bigos z kapusty kiszonej  z papryką

Bigos to tajemnica każdej pani domu , lub gospodarza obejścia 😉 Tylu ilu jego kucharzy tyle , jego wersji . To kolejna odsłona , która powstała tylko dlatego ,że w tym roku zakisiłam część kapusty razem z papryką i czosnkiem . Niby po gruzińsku.. ale jakoś tak nie do końca , nam podeszło . Szkoda było wyrzucić , więc trzeba było przerobić 😉  Okazało się , że do bigosu wypadło rewelacyjnie . Taka kapusta ukiszona z dużą ilością czosnku i papryki , naprawdę daje spektakularny efekt w bigosie . Smak jego po ugotowaniu niby ten sam , a jednak jakiś taki inny , pełniejszy i bardziej aromatyczny . W ty roku ukiszę kapustę z papryką i czosnkiem wybitnie pd katem bigosu . Strzał w dziesiątkę , polski bigos na gruzińskiej kapuście , kto by pomyślał że to taka rewelka  😉

Składniki :

  • 3 l kapusty kiszonej z papryką i czosnkiem
  • 1 mała główka kapusty białej ( około 1,5 kg )
  • 0,5 kg kiełbasy śląskiej
  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,5 kg wędzonego boczku ze skórą ( najlepiej swojskiego 😉 )
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki słodkiej , mielonej papryki
  • 1 łyżka chilli lub ostrej papryki jeśli ma być łagodniejszy
  • 3 – 4 liście laurowe
  • 6-8 kulek ziela angielskiego , ( kubaby )
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 8-9 suszonych, wędzonych  śliwek bez pestek
  • 1 l wody
  • 1 szklanka czerwonego wina ( dowolnego )
  • 2 łyżki miodu
  • sól ,pieprz do smaku
  • smalec wieprzowy do smażenia

Kiełbasę i boczek , kroimy w dowolne kawałki . Cebulę siekamy , wszystkie trzy składniki podsmażamy na smalcu , aż się zrumienią . Przekładamy do garnka w którym będziemy robić bigos . Łopatkę kroimy w grubą kostkę , także podsmażamy na smalcu i wkładamy do garnka . Na tej samej patelni , na której smażyliśmy kiełbasę , karkówkę i cebulę , przesmażamy dosłownie chwilkę , mieloną słodką paprykę , a następnie dodajemy do niej koncentrat pomidorowy i podsmażamy jeszcze około minuty . Zawartość patelni zalewamy szklanką wina , mieszamy , doprowadzamy do wrzenia i przelewamy do garnka . Kapustę szatkujemy , wsypujemy do garnka i dokładamy do niego również kapustę kiszoną z papryką i czosnkiem 😉
Wle

wamy wodę ( 1 l ) i pozostałe składniki z listy . Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 3 -4 godziny , mieszając co jakiś czas . W razie gdyby bigos zaczął się przypalać , dolewamy wody . Lekkie przypalenie tylko wzbogaci jego smak 😉 Bigos jest chyba jedyną potrawa której to nie szkodzi 😉 Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy bigos w garnku w spokoju do drugiego dnia . Następnego dnia ponownie gotujemy bigos około 2-3 godzin . Teraz wreszcie jest gotowy 😉 Można go ,na gorąco włożyć do słoików i przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy lub dwukrotnie pasteryzować i wtedy nawet bez lodówki da radę do pół roku w spiżarce… 😉 Najsmaczniejszy odgrzewany na patelni . Smacznego !

4 thoughts on “Zimowy bigos z kapusty kiszonej z papryką”

  1. Czy zechce Pani podać (w swoim czasie) przepis na kiszenie takiej gruzińskiej kapusty, bardzo mnie Pani zaintrygowała wstępem do dzisiejszego postu, z góry dziękuję, pozdrawiam. M.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *