” Kozacka karkówka „

Rate this post

” Kozacka karkówka „

Karkówka kozacka , jest pysznym wytworem , powstałym na potrzebę chwili 😉 Dokładniej mówiąc , miałam mięso , nie miałam przepisu , jak je zrobić , więc nieco pokombinowałam ,wyszło pysznie . Na pewno będę wracać do tego dania , po pierwsze dlatego ,że nie jest kłopotliwe w przygotowaniu , po drugie , można w nim przemycić warzywa, nawet ,mojemu młodszemu antagoniście 😉 Po trzecie i najważniejsze , bo wszystkim smakowała . 

Składniki  na 4 osoby :

  • 4 plastry , możliwie chudej , karkówki , dość grube
  • kawałek selera korzeniowego
  • 2 średniej wielkości cebule
  • gęsty majonez
  • 2 łyżki gęstego jogurtu -najlepiej grecki
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • pęczek świeżego tymianku
  • starty żółty ser
  • sól,papryka ostra do smaku





Plastry karkówki, układamy na blaszce do pieczenia , dając pod każdą troszkę majonezu , solimy , doprawiamy ostrą papryką  . Starty na grubych oczkach ser, mieszamy z jogurtem .Wierzch, każdego kawałka mięsa , smarujemy obficie majonezem, następnie ketchupem ,dzięki temu karkówka ,pozostanie soczysta. Posypujemy startym na grubych oczkach selerem  i  cebulą – również startą na grubych oczkach . Ponownie solimy , posypujemy świeżym tymiankiem , na koniec ,warstwa startego sera wymieszanego z jogurtem  . Wstawiamy do piekarnika, lekko nakrywając górę ,folią aluminiową ,żeby ser się nie wysuszył . Pieczemy w temperaturze 160-170 C przez około godzinkę . Oczywiście , im grubsze plastry , tym dłuższy czas , im cieńsze , tym krótszy  . Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , np ze świeżą sałatą ,polaną sosem jogurtowo – koperkowym 😉 Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *