Kurczak po cygańsku

5 (100%) 3 vote[s]

Kurczak po cygańsku

Kurczak po cygańsku to fajny jednogarnkowiec , w sam raz na pogodną niedzielę 😉 Przygotowanie go trwa krótko , później radzi już sobie sam , pyrkając na wolnym ogniu pod przykryciem  . Polecam szczególnie , że mamy już wiosnę i aktualnie szkoda tracić czas w kuchni . Można wolne chwile spędzić na świeżym powietrzu , przygotowując ogród do lata 😉 Ach uwielbiam tą porę roku , wszystko się budzi i zaczyna wyglądać zielono i  czysto … 😉 

Składniki :

  • 1 mały kurczak około 1 kg lub części kurczaka ( np. udka , skrzydełka )
  • 1 papryka zielona , grubościenna
  • 1 papryka żółta  , grubościenna
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki słodkiej , mielonej papryki
  • sól , ostra mielona papryka do smaku
  • 1 łyżka smalcu do smażenia
  • 1/2 szklanki mąki do obtoczenia kurczaka

Kurczaka podzielić na kawałki dowolnej wielkości . Każdy kawałek solimy i doprawiamy ostrą papryką do smaku . Tak jak lubicie 😉  Następnie wszystkie części mięsa, obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na smalcu . Zdejmujemy mięso z patelni i wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i obie papryki , dodając jednocześnie wyciśnięty praską czosnek, miód  i mieloną słodką paprykę  . Wszystko smażymy krótko na patelni , ciągle mieszając . Jak już warzywa delikatnie zmiękną i się podsmażą przekładamy do brytfanki lub garnka o wyższych brzegach i nie przywierającym dnie .



Wlewamy pomidory z puszki doprawiamy solą i ostrą papryką do smaku , a na wierzchu układamy obsmażone kawałki mięsa , skórą do góry . Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu  nie mieszając , żeby nie utopić kurczaka , do momentu , aż mięso będzie gotowe . Warzywa razem z pomidorami z puszki, puszczają wystarczającą ilość soku ,żeby wytworzył się pyszne dość gęsty sos . Warunek jest taki ,że danie musi się dusić naprawdę powoli , inaczej sos szybko odparuje i będzie trzeba dolać wody . Danie serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , choćby ze świeżym pieczywem 😉  Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *