Marynowane grzyby na zimę – prosty przepis

Marynowane grzyby na zimę -prosty przepis

Jest to stary, wypróbowany przepis na doskonale wyważone w smaku grzybki w marynacie . Są nie za kwaśne ,ale także absolutnie nie są mdłe . Bardzo proste w przygotowaniu ,a do tego można je wykonać z dowolnych rodzajów grzybów: prawdziwki, podgrzybki, zajączki, maślaczki  itp .Więcej pisać nie trzeba ..obronią się same 😉 

IMG_8927 (640x427)

Skład :

  • Grzyby leśne – około 1 kg  ( nadają się wszystkie gatunki )
  • 1,5 L wody
  • 1,5 szklanki  octu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 cebula , kilka ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe , 1 łyżeczka gorczycy białej , 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego ( nie mielonego)

IMG_8941 (640x427)IMG_8940 (640x427)

Grzyby obieramy , czyścimy . Młode zostawiamy w całości większe, kroimy na duże plastry. Obgotowujemy około 5 minut we wrzącej wodzie -odcedzamy . Do garnka wlewamy wodę 1,5 l i dodajemy cukier,sól pieprz ziarenka gorczycy , ocet oraz listki laurowe i ugotowane wcześniej grzyby . Cebulę obieramy ,kroimy w dowolne kawałki i również dodajemy do garnka . Wszystko gotujemy około 15 minut i na gorąco przekładamy do słoików wraz z zalewą , zakręcamy i ustawiamy do góry dnem ,aż do ostygnięcia. Tak przygotowanych grzybków nie trzeba już dodatkowo pasteryzować , świetnie przechowują się, nawet ponad rok . Smacznego 😉



 

1 thought on “Marynowane grzyby na zimę – prosty przepis”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *