Młoda kapusta z czerwoną fasolą
Młoda kapusta , świetne warzywo , co już niejednokrotnie podkreślałam , a do tego zdrowe i niskokaloryczne 😉 Sezon w pełni , tak więc trzeba korzystać z jego dobrodziejstw. Przepis jest prosty ale znakomity. Dzięki dodatkowi czerwonej fasolki , taki posiłek staje się bardziej sycący i dłużej trzyma nasz żołądek w ryzach 😉 Smaczne, proste , polecam , lepiej zrobić i zjeść , niż się zastanawiać , czy warto .
Składniki :
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 1 kawałek wędzonego na zimno boczku ( około 0,2 – 0,3 kg )
- 1 marchewka ,słusznej wielkości
- 1 główka młodej kapusty – mała
- 50 ml słodkiej śmietanki kremówki
- 1 cebula , dość duża
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonego kminku
- 1 łyżka miodu
- sól , pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy , drobno . Boczek kroimy w kostkę , lub paski . Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach . Cebulę siekamy . Na gorącej patelni wytapiamy boczek , dokładamy do niego cebulkę i smażymy , aż wszystko zmięknie i zezłoci się . Następnie dokładamy kapustę , marchew , wyciśnięty praską czosnek , kminek , miód , sól i dalej smażymy co jakiś czas mieszając . Jak już wszystko ” sflaczeje ” 😉 czyli zrobi się miękkie , wsypujemy wypłukaną na sitku i odsączoną z zalewy fasolkę , dolewamy śmietankę , dusimy do momentu zagęszczenia się sosu . Podajemy posypane obficie czarnym pieprzem , lub koprem , a najlepiej użyć obu 😉 Smacznego !