Młoda kapusta z czerwoną fasolą

5 (100%) 1 vote

Młoda kapusta z czerwoną fasolą

Młoda kapusta , świetne warzywo , co już niejednokrotnie podkreślałam , a do tego zdrowe i niskokaloryczne 😉 Sezon w pełni , tak więc trzeba korzystać z jego dobrodziejstw. Przepis jest prosty ale znakomity. Dzięki dodatkowi czerwonej fasolki , taki posiłek staje się bardziej sycący i dłużej trzyma nasz żołądek w ryzach 😉 Smaczne, proste , polecam , lepiej zrobić i zjeść , niż się zastanawiać , czy warto .

Składniki :

  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 kawałek wędzonego na zimno boczku ( około 0,2 – 0,3 kg  )
  • 1 marchewka ,słusznej wielkości
  • 1 główka młodej kapusty – mała
  • 50 ml słodkiej śmietanki kremówki
  • 1 cebula , dość duża
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonego kminku
  • 1 łyżka miodu
  • sól , pieprz do smaku





Kapustę szatkujemy , drobno . Boczek kroimy w kostkę , lub paski . Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach . Cebulę siekamy . Na gorącej patelni wytapiamy boczek , dokładamy do niego cebulkę i smażymy , aż wszystko zmięknie i zezłoci się . Następnie dokładamy kapustę , marchew , wyciśnięty praską czosnek , kminek , miód , sól i dalej smażymy co jakiś czas mieszając . Jak już wszystko ” sflaczeje ” 😉 czyli zrobi się miękkie , wsypujemy wypłukaną na sitku i odsączoną z zalewy fasolkę , dolewamy śmietankę , dusimy do momentu zagęszczenia się sosu . Podajemy posypane obficie czarnym pieprzem , lub koprem , a najlepiej użyć obu 😉 Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *