„Cordon Bleu” , szwajcarski klasyk

Rate this post

„Cordon Bleu” szwajcarski klasyk

Klasyczny Cordon Bleu mi osobiście , w zasadzie nie wiem czemu , kojarzył się jakoś zawsze z kuchnią francuską  😉  Pewnie dlatego, iż jedna z najbardziej prestiżowych szkół sztuki kulinarnej we Francji  ( w zasadzie w całej Europie ) , powstała w 1895 r nosi nazwę „LE Cordon Blue” .  Prawdą jest jednak, że kotlecior ten pochodzi nie podważalnie ze Szwajcarii i jest znacznie młodszym tworem, niż szkoła kulinarna we Francji , gdyż pierwsze wzmianki o nim datują się na lata 40 XX wieku . Oryginalnie robiono go z cielęciny , aczkolwiek obecnie częściej spotyka się wersję drobiową . Zachęcam do wykonania gdyż , przepis prosty i smaczny 😉 

Składniki dla 4 osób  :
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 4 plastry szynki
  • 4 plastry sera żółtego
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia
  • sól , pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Filety z piersi z kurczaka rozbijamy na dość cienkie kotlety . Najłatwiej zrobić to przez woreczek lub reklamówkę , nie rozpadają się wtedy tak mocno . Każdy  kawałek solimy , pieprzymy , układamy po plastrze sera i szynki , składamy na pół . Tworząc taką torebkę , półksiężyc .

Obtaczamy jak schabowe w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej . Odstawiamy na około 30 minut do lodówki , zrobią się bardzie j sztywne i łatwiejsze w smażeniu . Po tym czasie wyjmujemy i smażymy na oleju z obu stron na piękny złoty kolor , na średnim ogniu . Podajemy na gorąco. Doskonałe z frytkami lub ziemniaczanym pure i groszkiem z marchewką . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *