Pieczony pasztet z łopatki

3 (60%) 1 vote[s]

Pieczony pasztet z łopatki 

Dostałam wczoraj niezły kawałek łopatki wieprzowej , niestety ciut pociachany , więc nie bardzo na pieczeń , w zasadzie tylko na gulasz , mielone lub pasztet . Ten ostatni przeważył , tym bardziej , że na hasło , odzew był od całej familii i nie dało się już wykręcić . No cóż większość rządzi , choćby mniejszość , nie była w zachwycie , taki klimat ,  takie życie  😉  Pieczony pasztecik , plus ogóreczek koniecznie kiszony i każdy domownik powinien być zachwycony , a na pewno najedzony 😉 

Pieczony pasztet z łopatki

Składniki na średnią keksówkę  ;

  • 0,5 kg łopatki wieprzowej
  • 0,2 kg słoniny
  • 0,3 kg wątróbki drobiowej
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • jedna marchewka
  • jedna cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka maggi w płynie
  • sól , pieprz  do smaku

IMG_5337

Łopatkę kroimy w średnie kawałki , słoninę także i układamy w brytfance do pieczenia ( nie trzeba dodawać żadnego tłuszczu , słonina się wytopi ) . Dodajemy obrana marchew, cebulę oraz wszystkie przyprawy , sól , pieprz oraz cukier . Szczelnie przykrywamy i dusimy na małym ogniu , w razie potrzeby dolewamy szklankę wody . Jak mięso rozmięknie na tyle , że przy nakłuciu widelcem zacznie się rozdzielać , dokładamy wątróbkę , dusimy jeszcze około 3 minut , wyłączamy gaz i zostawiamy na noc do ostygnięcia . Wątróbka ma pozostać niedogotowana .

IMG_5339

Na drugi dzień przepuszczamy przez maszynkę o jak najdrobniejszym sitku , razem z warzywami , galaretka i tłuszczykiem , jednym słowem całą zawartość garnka , bez garnka 😉 Teraz pora na dokonanie próby smaku , czy dość słone , pieprzne itd , jeśli nie to doprawiamy i mieszamy zawzięcie , bo łatwo nie jest to połączyć  😉  Formę żaroodporną lub keksówkę , smarujemy smalcem i przekładamy w nią pasztet .

IMG_5341

Zapiekamy w temperaturze 160 C bez termoobiegu , do momentu aż góra pasztetu pięknie się zbrązowi . Wyciągamy , pozostawiamy do ostygnięcia , a następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki . Po tym czasie można degustować 😉 Koniecznie z ogóreczkiem 😉

IMG_5362

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *