Pikantne, kawałki kurczaka z piekarnika z wódką

Rate this post

Pikantne, kawałki kurczaka z piekarnika z wódką

Kurczak najlepiej smakuje , kiedy jest pieczony z chrupiącą skórką i dobrze doprawiony 😉 Ten przepis jest prosty , smaczny , a kawałki kuraka mają właśnie taką , chrupiącą , pyszną skórkę . Wódka ,całkowicie odparowuje i nie jest wyczuwalna , za to doskonale zmiękcza mięso , powodując że pozostaje soczyste  .Jedyny mankament to , to że trzeba niestety dużo wcześniej zamarynować mięso . Jeśli przyjdzie Wam do głowy skrócić czas marynowania , niestety musicie mieć świadomość , że nie koniecznie wyjdzie jak ,powinno 😉 Proste i smakowite w sam raz na obiad 😉 

Składniki na 3 osoby  :
  • 3 ćwiartki z kurczaka ( lub innych , dowolnych części , byle nie piersi,są zbyt chude do tego przepisu )
marynata :
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka, mielonego chilli ( można mniej lub zmienić na ostrą paprykę ,my lubimy ogniście 😉 )
  • 1  łyżka cukru ( zapewnia, chrupkość skórki )
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 100 ml wódki
  • sól do smaku ( około 1 płaskiej łyżki )




Ćwiartki z kurczaka myjemy , oczyszczamy ze zbędnych , nie kulinarnych elementów , dzielimy na kawałki . Na każdym kawałku ,robimy nacięcia , aż do kości , żeby marynata lepiej się wchłonęła . Składniki marynaty łączymy ze sobą , nacieramy kurczaka , obficie , dokładnie wcierając ją w mięso . Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na dwa dni ( długo , ale ma to znaczenie , można krócej , ale efekt jest słabszy 😉 ) . Po upływie tego czasu , przekładamy na blaszkę do pieczenia i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika do 200 C . Po pięciu minutach zmniejszamy temperaturę do 180 C , pieczemy około 30 minut . W razie potrzeby , można górę lekko przykryć folią , gdyby zbytnio brązowiała . Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , np gotowanymi warzywami 😉 Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *