Langosz , węgierski przysmak w wersji mini

Rate this post

Langosz , węgierski przysmak w wersji mini

Langosz, to jedna z bardziej popularnych potraw na Węgrzech . Jest to rodzaj ciasta drożdżowego z dodatkiem gotowanych ziemniaków , smażonego jak nasze pączki w głębokim tłuszczu . Langosz podaje się zazwyczaj z kwaśną śmietaną ,tartym serem lub z gulaszem . Generalnie nie ma zasad co do dodatków , je się z tym z czym najlepiej smakuje 😉 Moje Langosze są w wersji mini , łatwiej się je zjada i można takie maluchy łatwo urozmaicić . Po prostu są poręczniejsze 😉 




Składniki :

ciasto:

  • 500 g mąki
  • ok. 200 g ziemniaków
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia
dodatkowo – nadzienia :

pierwsza opcja:

  • kwaśna śmietana
  • ser żółty , tarty

druga opcja :

  • 2 kiełbaski np.śląskie
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 duża, papryka żółta
  • 2 ząbki czosnku , sól , pieprz , chilli do smaku


Ziemniaki , obieramy , gotujemy , studzimy  , przeciskamy przez praskę do ziemniaków , lub rozgniatamy tłuczkiem na pure . W wysokim naczyniu umieszczamy drożdże , łyżkę  cukru ( resztę wsypiemy do ciasta ) 200 ml ciepłego mleka, dwie łyżki mąki   . Wszystko mieszamy , nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce . Do maszyny do wyrabiania chleba ( lub do miski ) wsypujemy mąkę ( resztę ;)) dodajemy pozostałe składniki z listy ciasto , a także, nasz wyrośnięty zaczyn drożdżowy i pure z ziemniaków . Wyrabiamy na gładką masę . Odstawiamy całość, ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut .

Po tym czasie , odrywamy dowolnej wielkości kawałki ciasta , formujemy kulki i rozpłaszczamy na grubość 0,5 cm.Układamy na wilgotnej ścierce , żeby się nie kleiły .Ręce ,możecie przetrzeć olejem , zanim zabierzecie się do formowania , wtedy ciasto, nie będzie się do nich lepić . Smażymy na głębokim tłuszczu ( jak pączki ) ,na złoty kolor z obu stron . Odciekamy na papierowym ręczniku . Wierzch Langosza smarujemy kwaśną śmietaną , posypujemy tartym serem – to pierwsza najbardziej popularna wersja . Druga wersja –  podsmażamy kiełbaskę z cebulą na patelni , dodajemy paprykę , pokrojoną w paski , czosnek . Smażymy do momentu , aż składniki się zrumienią , na koniec wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy do smaku i dusimy aż sos zgęstnieje – odparuje . Farsz , układamy na wierzchu placka , wcześniej pomazanego kwaśną śmietaną ( tak ona jest wszechobecna i charakterystyczna dla kuchni węgierskiej 😉 ) . Serwujemy na gorąco . Smacznego 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *