Ryba na pieczonych ziemniakach ze szpinakiem

Ryba na pieczonych ziemniakach ze szpinakiem

Ryba na pieczonych ziemniakach ze szpinakiem , to fajny przepis na piątkowy obiad dla tych co przestrzegają postu . Lub po prostu odmiana od dań mięsnych i ukłon w stronę kuchni wegetariańskiej 😉 Łatwy , przepis na pyszną rybę , nadają się do niego wszystkie rodzaje filetów 😉 Jak to stwierdził mój starszy syn , w tym daniu można przemycić wszystko , nawet ohydny zdrowy szpinak smakuje dobrze 😉  I kto by pomyślał .. szpinak smakuje … 😉 Dzieciakom , cóż cuda czasem się zdarzają , nawet w domowej kuchni 😉 

składniki  na 2 osoby :

  • 2 filety rybne , bez kości i skóry ( panga,mintaj ,dorsz ,cokolwiek uda Wam się złowić w sklepie 😉 Mrożone , trzeba wcześniej rozmrozić  )
  • sok z cytryny
  • 4 ziemniaki
  • granulowany czosnek
  • mielona gałka muszkatołowa
  • sól , pieprz
  • masło

farsz szpinakowy :

  • 1/2 paczki mrożonego szpinaku
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 duża , łyżka masła

mleko

  • sól , pieprz do smaku

dodatkowo :

  • ser tatry żółty , Edam ,Gouda itp 😉

Filety rybne skrapiamy sokiem z cytryny , solimy , odstawiamy . W rondelku rozgrzewamy masło , na gorące wrzucamy zamrożony szpinak i wyciśnięty praską czosnek , cukier , gałkę muszkatołową , sól i pieprz do smaku . Podgrzewamy do czasu , aż szpinak się roztopi i poddusi . Następnie wsypujemy mąkę , mieszamy dalej podgrzewając , do czasu aż się wszystko połączy . Następnie powoli wlewamy mleko , mieszając i podgrzewając do momentu , aż wszystko zgęstnieje . Ziemniaki kroimy na  cieniutkie talarki , najlepiej mandoliną do warzyw .



Układamy na blaszce do pieczenia tak ,żeby zachodziły jeden na drugi ( jak na zdjęciu 😉 )  . Posypujemy pieprzem , czosnkiem , gałką i solą do smaku . Obkładamy kawałkami masła . Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem , do czasu, aż się mocno przyrumienią , wtedy są gotowe . Jak już będą gotowe , układamy na nich rybę , na jej wierzchu układamy szpinak , ser i wkładamy do piekarnika na około 15- 20 minut w temperaturę 190 C z termoobiegiem . Jak ryba się zetnie danie jest gotowe 😉 Serwujemy na gorąco z dowolnymi dodatkami lub solo 😉 Smacznego !

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *