Ryba po skandynawsku

Ryba po skandynawsku

Ryba po skandynawsku , to prosta ryba, smażona na maśle z dodatkiem smażonych warzyw . W skandynawskim stylu czyli warzywa okopowe 😉 Chłopcy uwielbiają ten przepis . Jest to jedna z niewielu postaci ryby ,którą chętnie i bez mamrotania pałaszują do samego końca 😉  Co jest naprawdę wielkim wydarzeniem bo generalnie miłośnikami ryb nie są . Szczególnie młodszy syn unika ich jak diabła u wejścia piekieł 😉 Przecież taka ryba jak Cię złapie to Cię wciągnie , przeżuje , wypluje  … 😉 Poważnie mówiąc przepis , wart uwagi ze względu na prostotę wykonania i doskonały smak . 

Składniki  na 4 osoby :
  • 4 filety z pangi lub innej ryby bez skóry
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 4 płaskie łyżeczki soku z cytryny ( jedna na filet )
  • sól , pieprz do smaku
warzywa :
  • 1 korzeń pasternaku lub pietruszki
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki sosu worcester
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól , pieprz do smaku
  • 2 łyżki klarowanego masła

Warzywa obieramy ,  kroimy w zapałki , czyli cieniutkie słupki , paski . Podsmażamy krótko , na dużym ogniu na złoto na maśle , razem z pokrojonym cieniutko czosnkiem i solą do smaku . Pod koniec smażenia doprawiamy miodem , sosem worcester i pieprzem do smaku . Filety rybne rozmrażamy . Płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i skrapiamy cytryną . Jedna płaska łyżeczka na jeden filet średniej wielkości . Odstawiamy na 20 minut . Po tym czasie smażymy na maśle na złoty kolor z obu stron . Solimy , pieprzymy do smaku . Gorące filety układamy na talerzach , obficie pokrywamy warzywami i polewamy wywarem z masłem , który powstał w niewielkiej ilości przy smażeniu warzyw . Serwujemy na gorąco . Można dodatkowo udekorować świeżym koperkiem 😉 Smacznego !


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *