Sałatka „Tysiąca Wysp”

Sałatka „Tysiąca Wysp”

Sałatka „Tysiąca Wysp”, to genialny, niesamowity posiłek na każdą okazję. Idealna na imprezę lub kolację, ale w upały nada się także na obiad. Uwielbiam takie przekładańce, piękne, kolorowe i mega apetyczne. Moi synowie tak średnio..ale zawsze skubną w wieczorowej porze, szczególnie w weekend kiedy im w brzuchu burczy po nocnym graniu.. Ach faceci, dzieci lub dzieci faceci.. jak wolisz, a ja tam wiem jedno, tylko głód jest w stanie odciąć ich od kompa 😉 Sałatka prosta, pyszna, sycąca, może nie fit ale zawarte w niej składniki na pewno uzupełnią niedobory błonnika, witamin i minerałów, a nade wszystko zaspokoją głód. Wyłączą odgłosy krasnali grających w kręgle w Twoim brzuchu 😉 Polecam !

składniki na dużą salaterkę ( jak na zdjęciu) :

sos do sałatki:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki, ketchupu dobrej jakości
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól do smaku

Świerze warzywa posiekaj w dowolne kawałki, takie żeby było wygodnie je układać warstwowo. Cebulę zawsze siekaj najdrobniej, wtedy lepiej się połączy z pozostałymi smakami. Warzywa z puszki wylej na cedzak i przepłucz pod zimną wodą, szczególnie fasolkę która lubi wszystko zabarwić na bury kolor jeśli tego nie zrobisz 😉 Tuńczyka tyko odcedź z zalewy i gotowe. Ogórki korniszonki wiadomo w plasterki 😉



Trochę sera zetrzyj i zostaw razem ze szczypiorkiem do dekoracji, resztę pokrój w niewielką kostkę, mniej więcej wielkości fasolki . Składniki na sos, umieść w misce , dokładnie wymieszaj i pozostaw na 20 minut. Ponownie wymieszaj .Teraz wszystko przekładaj jak Ci się podoba aż do wyczerpania składników. Wierzch udekoruj resztą sosu, tartym serem i szczypiorkiem. Podawaj schłodzoną z dowolnymi dodatkami, ale najlepiej ze świeżym domowym pieczywem 😉 Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *