Sarmackie korniszony kanapkowe , przetwory

4.9 (97.33%) 15 votes

Sarmackie korniszony kanapkowe , przetwory

Sarmackie korniszony to stary przepis. Dokładnej genealogii nie znam , ale na pewno jest jeszcze z czasów Polski szlacheckiej. Nie jest to też nasz rodzimy wytwór , raczej bonus który przywędrował do naszego kraju gdzieś z okolic Francji , Belgii  . Moja wersja jest o tyle zmieniona ,że ogórki pokroiłam na kanapkowe plastry . W oryginale powinny być małe i w całości . Takie rozwiązanie, które przyjęłam , jest zdecydowanie ,znacznie wygodniejsze , kiedy tak jak u nas większość pakuje się na kanapki lub do tortilli 😉 Fajny ogórek , w smaku troszkę bardziej słodki niż konserwowy i cały czar smaku wynika w procesie tych dwóch leżakowań w roztworach wody 😉  . 

Składniki :
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • po 1 łyżeczce , białej gorczycy na słoik
  • po 6-7 ziaren pieprzu czarnego na słoik
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 łyżki soli
zalewa :
  • 1,5 l wody
  • 3 szklanki octu
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka soli

Ogórki myjemy , kroimy w plastry lubianej na kanapkach grubości 😉  Przekładamy do miski i zalewamy 3 litrami wody z 2 łyżkami soli . Trzeba tak dobrać miskę lub garnek ,żeby ogórki były zanurzone . Dociążamy talerzykiem żeby nie wypływały i zostawiamy na noc . Drugiego dnia zlewamy wodę z solą , a ogórki zalewamy 3 litrami świeżej wody z 1/2 szklanki octu , ponownie dociążamy talerzem i zostawiamy na noc . Te zabiegi pozornie kłopotliwe , mają duży wpływ na ostateczny smak , a raczej na jego oryginalność . Kolejnego dnia zlewamy wodę z octem z ogórków i przekładamy je  do słoików , dodając do każdego po 1 łyżce białej gorczycy i 6-7 ziaren czarnego pieprzu .



Ogórki mają być włożone luźno , nie ubite . Do garnka wkładamy wszystkie składniki z listy zalewa i doprowadzamy do wrzenia . Gorącą zalewamy ogórki , natychmiast zakręcamy i odstawiamy do góry dnem na ręczniku , aż do wystygnięcia . Gotowe , tych ogórków się nie pasteryzuje , doskonale przechowują się bez lodówki , a im dłużej stoją , tym są lepsze . Pierwszą próbę smaku , należy przeprowadzić po upływie przynajmniej tygodnia 😉 Oczywiście pewnie co niektórzy stwierdzą ,że moczenie ogórków można pominąć , ale to mylne stwierdzenie. Pominięcie tych najważniejszych kroków, pozbawi ogórków ich charakterystycznego smaku ..takiego nieco innego niż zwykłe marynowane .  Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *