Słoneczna surówka z pekinki i kukurydzy
Słoneczna surówka z pekinki i kukurydzy, idealnie nadaje się na poświąteczną przekąskę lub dodatek do obiadu. Jest lekka, nie zawiera majonezu za to obfituje w warzywa czyli zdrowe witaminy i minerały. Prosta i szybka w wykonaniu,a to sprawia że polecam, idealna na każdy dzień 😉 Po za tym , trzeba korzystać z pojawiających się w ogrodzie nowalijek,a jeśli Masz warzywniak to już Wiesz, jak pięknie rośnie młoda natka pietruszki, o tej porze roku jest najbardziej pachnąca 😉
składniki :
- 1/2 małej kapusty pekińskiej
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 pęczek, świeżej natki pietruszki
- 1 mały kawałek, białej części pora ( mniej więcej długości małego palca 😉 )
- 1 mała zielona papryka, grubościenna
bardzo prosty dressing :
- 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek, najlepiej tłoczonej na zimno
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
Kapustę pekińską poszatkuj drobno, tak samo pora i paprykę. Przełóż do miski dodając odcedzoną z zalewy kukurydzę i pociętą natkę pietruszki. Osobiście pietruszkę rwę palcami , ładniej wtedy pachnie i nie jest taka zmiażdżona. Na koniec wymieszaj ze sobą składniki z listy prosty dressing, oczywiście ząbek czosnku trzeba wycisnąć praską. Wlej do warzyw i wymieszaj, gotowe 😉
Surówka jest genialna do tego stopnia, że ja objadam się nią samą zagryzając tylko świeżą bułką, ale może oczywiście pełnić rolę przystawki do obiadu. A jeśli Masz swój ogród i lub balkon, zapraszamy do naszego sklepu www.CentrumZielonyOgrodnik.pl , na pewno znajdziesz tam nasiona natki pietruszki oraz fajne akcesoria do jej uprawy. Dodatkowo możesz też znaleźć na naszej stronie nowy kubek, który stanie się Twoim ulubionym towarzyszem w pracach ogrodowych 😉 Smacznego !