Smakowite odsmażane pyzy, knedle z mięsem w sosie pieczeniowym

Smakowite odsmażane pyzy, knedle z mięsem w sosie pieczeniowym

Pyzy to zawsze smakowite danie, szczególnie te z mięsem . Moja rodzina wyznaje zasadę wszystkiego po trochu , więc nie poddajemy się modom na unikanie lub wykluczenie z diety jakichkolwiek składników. Owszem pilnujemy ich jakości, ale uważamy że wszystko z umiarem jest zdrowe 😉 Pyzy są super, zresztą jak większość kluchów, pierogów itp. grzesznych przyjemności . Koniecznie musicie spróbować wersji z sosem pieczeniowym, wymiata 😉

Składniki:

ciasto:
  • 1 kg ziemniaków, obranych i ugotowanych
  • 0,5 kg świeżych tartych ziemniaków
  • 200 g mąki
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól
farsz:
  • gotowane mięso drobiowe kury z rosołu ( 3 szklanki )
  • warzywa z rosołu ( marchew,pietruszka,cebula,seler)
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 kostki bulionowe, mięsne ( można pominąć, jeśli ktoś jest antagonistą tego produktu 😉 )
  • 1 łyżka, ciemnego, sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 200 ml słodkiej śmietany kremówki 30 %
  • mały kawałek wędzonki ( boczek, słoninka, domowa szynka 😉 )
  • smalec kurzy lub inny do smażenia
  • sól,pieprz do smaku

Mięso i warzywa, na farsz mielimy maszynką, na grubych oczkach . Podsmażamy na maśle z dodatkiem wszystkich składników z listy farsz. Jak już będą mocno przysmażone i aromatyczne odstawiamy do wystygnięcia , najlepiej na noc, żeby się ścięły i stwardniały, łatwiej się wtedy nadziewa. Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy pozostałe składniki z listy ciasto i wyrabiamy na gładką masę. Łyżką nabieramy porcję ciasta i umieszczamy w jego środku farsz, formujemy kulkę, układamy na posypanym mąką blacie, podkładce.



Ciasto nie będzie się kleić jeśli ręce posypiecie obficie mąką. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i wrzucamy na nią knedle. Gotujemy 3 minuty od wypłynięcia knedli na powierzchnię. Sos pieczeniowy przygotowujemy w dowolny sposób. Ja zazwyczaj korzystam z tego, który pozostaje mi po pieczeni. Na gorąco wlewam go do słoika, po wystygnięciu przechowuję w lodówce i używam wedle potrzeb. Pyzy, knedle nam najlepiej smakują po odsmażeniu na patelni, ale można serwować także na świeżo, prosto z wody 😉 Smacznego !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *