Surówka obiadowa po kaszubsku

Surówka obiadowa po kaszubsku

Surówka obiadowa po kaszubsku, to klasyczna surówka, którą zimą przygotowuję dość często do obiadu. Jest prosta, pyszna i bardzo zdrowa. Niewielki dodatek majonezu nie zabija, ale można go zamienić na jogurt grecki, jeśli ktoś bardzo rygorystycznie podchodzi do żywienia. Stara kapusta nie jest tak smaczna jak młoda, ale po sparzeniu traci ewentualną goryczkę i świetnie nadaje się do surówek 😉 Polecam.

Składniki:

  • 1/2 małej główki kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona cebula, średniej wielkości
  • 1 duża, czerwona papryka
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki gęstego majonezu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz do smaku

Kapustę szatkujemy lub drobno kroimy i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy w nim na około 5 minut. Po tym czasie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę, paprykę, koperek, kroimy drobniutko, dodajemy do kapusty i marchewki. Czosnek wyciskamy praską, mieszamy z majonezem, miodem, solą i pieprzem do smaku. Przelewamy do surówki i mieszamy. Warto odstawić surówkę na około 20 minut i po tym czasie ponownie zamieszać, smaki się przegryzą i będzie smaczniejsza 😉 Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *