Szakszuka z cukinią i ziemniakiem
Szakszuka to oczywiście pomidory, papryka itp.. Cóż jesteśmy nowocześni więc czemu nie iść dalej i nie zrobić Szakszuki z cukinią. No dobra przyznaję się, po prostu cukinii było tyle, że już pchałam ją do wszystkiego, nawet do Szakszuki 😉 Tak więc poczyniłam ten mariaż i dostałam, pyszne lekkie i zdrowe śniadanie. Polecam Ci, naprawdę się nie zawiedziesz, szczególnie jeśli jajka i cukinia bliskie są twemu żołądkowi 😉 Pyszne, proste i szybkie ..
składniki dla 1 osoby:
- 1 mała cukinia wielkości ogórka, takie są najsmaczniejsze lub kawałek większej
- 1 ziemniak
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
- szczypta cukru ( cukinia szybciej się zrumieni)
- sól, pieprz do smaku
- masło do smażenia
Cukinię i ziemniaka pokrój w drobna kostkę, wymieszaj z cukrem, granulowanym czosnkiem i solą do smaku. Usmaż na maśle do miękkości. Na środku patelni zrób dziurę i wbij jajko, zmniejsz gaz, tak żeby białko się ścięło, a żółtko pozostało surowe 😉 Przed podaniem posyp świeżo zmielonym pieprzem i serwuj na gorąco z grzankami 😉 Tak to tyle, prosto, szybko i smacznie. Smacznego!