Tarta z maślakami

Tarta z maślakami

Tarta z maślakami lub jakimikolwiek, innymi ,leśnymi grzybami to właściwy przepis na ten tydzień. Dlaczego ? Bo właśnie jest największy wysyp grzybów jaki widziałam w swoim czterdziesto xxx letnim życiu 😉  Podobno spacer po lesie to samo zdrowie , fakt ale nie w tym roku . Wychodząc na spacer , połączony z grzybobraniem musicie się liczyć z poważnym urazem kręgosłupa i nadwyrężonymi mięśniami rąk . Grzybów jest tyle , że nie da się wyprostować, a koszyki  tak przepełnione, że każdy targa po dwa kilku kilowe  .. A to nie koniec . Na domiar wszystkiego nabawicie się obłędu , oczopląsu i pomieszania zmysłów , myśląc w jaki sposób te dobra przerobić … Cóż tarta jest jednym z pomysłów , które będę w najbliższych dniach podsuwać . Jak ja kocham grzyby , wszystkie , a najbardziej pachnące podgrzybki i maślaczki 😉 Cudowna pora roku !!

składniki :

ciasto :
  • 1 kostka smalcu ( schłodzona w lodówce )
  • 1 jajko
  • 3 szklanki mąki
  • sól , cukier do smaku
  • schłodzona, kwaśna śmietana 2 łyżki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
farsz :
  • 1,5 szklanki usmażonych na maśle maślaków
  • 1 cebula
  • kawałek wędzonego boczku ( najlepiej swojskiego , kopconego 😉 )
  • 1 łyżeczka świeżego , otartego tymianku
  • 1/2 łyżeczki świeżego siekanego cząbru
  • 1 łyżka startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej ( można zastąpić razową jeśli ktoś lubi 😉 )
  • 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól , pieprz do smaku
  • 2 jajka
dodatkowo :
  • groch lub fasola do obciążenia tary
  • folia aluminiowa lub papier do pieczenia

Składniki na ciasto , łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładka masę , jeśli zbyt się kruszy , dolewamy po trochu kwaśnej śmietany , do momentu aż zbije się w gładką kulę , po wyrobieniu . Zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy na dwie godziny w lodówce. Cebulkę siekamy , czosnek wyciskamy , oba rumienimy na maśle do miękkości . Odstawiamy do wystygnięcia . Boczek kroimy w małą kostkę , wytapiamy na dobrej patelni , pozbywając się nadmiaru tłuszczu i rumieniąc 😉 Także studzimy . Do miski wbijamy jajka , dodajemy mąkę , mleko,gałkę , parmezan,cząber,tymianek, sól , pieprz do smaku . Mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej konsystencji . Ciasto na tartę , wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy na około 0,5 cm , wykładamy nim średnio wysoką ,formę do tarty .



Wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia lub wytłuszczoną smalcem . W cieście robimy widelcem dziurki , kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy suchy groch ( to , po to ,żeby nie powstał wielki bąbel 🙂 ) Wstawiamy do nagrzanego piekarnika , do 210 C i podpiekamy około 15 minut . Wyjmujemy ,odstawiamy do przestudzenia . Zdejmujemy groch . Tak przygotowany spód wypełniamy równomiernie smażonymi na maśle maślakami ( lub innymi grzybami ) , posypujemy cebulką z czosnkiem usmażoną wcześniej i na koniec zalewamy masą jajeczno-przyprawową . Posypujemy wierzch smażonym boczkiem . Ponownie wstawiamy do piekarnika , tym razem nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu ,aż wierzch się zrumieni , a masa na tarcie całkowicie się zetnie . Serwujemy lekko przestudzoną , wtedy łatwiej ją pokroić . Smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło . Doskonała na obiad , kolację , a nawet do pracy zamiast kanapek 😉 Polecam ! Smacznego !

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *