Udka z pieczarkami i pieczone ziemniaki,pomysł na obiad

Udka z pieczarkami i pieczone ziemniaki ,pomysł na obiad

Udka z pieczarkami i pieczone ziemniaki to fajny pomysł na smaczny a co najważniejsze dość szybki obiad . Prostota wykonania zdecydowanie kwalifikuje ten przepis do pierwszej dziesiątki ” naj ” w kuchni . Oczywiście absolutnie pyszna potrawa , nie może nie smakować skoro są tam pyszne smażone pieczarki soczyste kawałki mięsa z udek , rumiana cebulka i doprawione ziemniory… Pychota . Do tego sałata ze śmietaną i boski posiłek można serwować domownikom 😉 

składniki dla 3 osób :

  • 6 udek z kurczaka bez skóry i kości
  • 10- 12 średniej wielkości , świeżych pieczarek białych lub brązowych
  • 3 cebule bananowe ( duże szalotki 😉 )
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 2 żabki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka sosu terijaki
  • 1 łyżka syropu klonowego ( można zastąpić miodem )
  • sól , pieprz do smaku

ziemniaki :

  • 4-5 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  • 1 płaska łyżeczka czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • sól , pieprz do smaku
  • masło

Ziemniaki obieramy i ścinamy na madolinie do warzyw na cienkie plasterki . Takie 2,5mm . Układamy na blaszce wyłożonej grubą folią aluminiową . Posypujemy przyprawami , pamiętając żeby tymianek i cząber mocno rozkruszyć palcami 😉 Doprawiamy solą i pieprzem do smaku , a na koniec na wierzchu układamy cienkie kawałeczki masła ( niezbyt gęsto 😉 ) . W stawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C z termoobiegiem i pieczemy do momentu aż wierzch będzie złocisty , a ziemniaki przy nakłuciu miękkie .  Mięso z udek płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem . Tniemy w paski i podsmażamy na złoty kolor na maśle .



Jak już zacznie się przypiekać dorzucamy posiekane szalotki i pieczarki . Doprawiamy solą , wyciśniętym praską czosnkiem , sosem terijaki , syropem , gałką i smażymy mieszając . Jak już wszystko nabierze apetycznego kolorku , a mięso nie będzie surowe , można serwować . Nakładamy na talerze razem z ziemniakami i podajemy na gorąco . Jako dodatek polecam mizerię lub sałatę ze śmietaną 😉 Smacznego !

1 thought on “Udka z pieczarkami i pieczone ziemniaki,pomysł na obiad”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *