Zupa z pieczarkami i zielonym groszkiem

Zupa z pieczarkami i zielonym groszkiem

Pyszna i lekka zupa pieczarkowa z zielonym groszkiem . Marzenie na każdą porę roku , ale teraz bliżej jesieni cieszy się u nas w domu szczególnymi względami . Delikatna rosołowa z pysznym słodkim groszkiem , rozgrzewająca i otulająca nasz żołądek niczym ciepły kocyk . Taka przy sercu .. 😉 Polecam proste danie , które cieszy oko i brzuch 😉

składniki :

  • 1 korpus z kurczaka ( porcja rosołowa lub skrzydełka )
  • 6-7 pieczarek
  • 1 szklanka mrożonego , zielonego groszku
  • 2 marchewki
  • kawałek pora ( białą część )
  • 1 duży ziemniak
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera korzeniowego
  • 1 mała cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek świeżego koperku
  • sól ,pieprz do smaku

Korpus kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki ,żeby było łatwiej zmieścić do garnka zalewamy około 2 l wody . Dodajemy obraną ze skóry i przypaloną na palniku cebulę ( jak do rosołu ) . Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 30 minut na średnim ogniu . Po tym czasie odcedzamy wywar od kości . Marchewkę ,ziemniaki , pora , pietruszkę , selera obieramy i kroimy w kosteczkę dowolnej wielkości . Ja preferuję mniej więcej taką jak ziarenka groszku 😉



Przygotowane warzywa wrzucamy do wrzącego wywaru kostnego , doprawiamy solą , zmiażdżonym czosnkiem . Gotujemy około 10 minut . Po tym czasie wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i mrożony zielony groszek . Pozwalamy zupie gotować się następne 20 minut . Po czym wyłączamy gaz , doprawiamy pieprzem lub solą jeśli trzeba i wsypujemy siekany koperek . Mieszamy . Serwujemy na gorąco . Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *