Weekendowy kociołek

Rate this post

Weekendowy kociołek

Znowu wolne i znowu kociołek 😉 Tym razem do kociołka wrzuciliśmy kilka pieczarek i nieco mielonego kuminu , to zaowocowało całkiem nowym smakiem. Kociołkowanie , to wspaniała zabawa , a nawet bym zaryzykowała ,że zbawienna , bynajmniej dla mnie , wrzucam , nastawiam i zostawiam . Potem przychodzę , wyjmuję i tyle , nie muszę stać pół dnia nad garami ,żeby zrobić niedzielny obiad , bo robi się sam .  No a przepis ? Wystarczy spytać, co , kto lubi i wrzucić to wszystko do jednego kociołka , doprawić i już 😉 Polecam , fajna odskocznia od grilla 😉 

weekendowy kociołek

Składniki :

  • 1 kg łopatki
  • 1 puszka czerwonej fasolki w sosie pomidorowym
  • 6-8 średnich pieczarek
  • 1/2 główki czosnku
  • 3 duże cebule
  • 6 młodych ziemniaków , średniej wielkości
  • 1 duża marchew
  • 1/2 bulwy selera
  • kawałek wędzonego boczku – najlepiej chudego
  • 1 łyżka smalcu

przyprawy :

  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka mielonej białej gorczycy
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki soli – płaskie

Marynata :

IMG_7552IMG_7554

Mięso kroimy w grubą kostkę i łączymy ze składnikami na marynatę – wstawiamy do lodówki w jakimś zamkniętym pojemniku na dwie doby . Cebulę kroimy w piórka, boczek w kostkę  , pieczarki na połówki , ziemniaki obieramy i zostawiamy w całości , marchew , seler w plastry, czosnek rozgniatamy ( po obraniu 😉 )  . Przyprawy mieszamy razem w małym słoiczku lub miseczce . Rozpalamy ognisko , wygrzewamy kociołek ,  wrzucamy smalec , jak się roztopi , dokładamy cebulę , boczek i zmiażdżony czosnek . Smażymy mieszając , jak zacznie pachnieć pieczoną cebulą , dorzucamy mięso i smażymy , aż się lekko przyrumieni , co jakiś czas mieszając .

IMG_7555Weekendowy kociołek

Następnie wkładamy pieczarki , marchew , selera  , podlewamy 2 szklankami ciepłej wody , dodajemy 1/2 ilości przypraw i dusimy pod szczelnym przykryciem około 1,5 godziny , pilnując ognia ,żeby nie był zbyt mocny . Po upływie tego czasu wkładamy ziemniaki , mieszamy delikatnie ,żeby zanurzyły się w sosie – można dolać jeszcze szklankę wody i wsypujemy resztę przypraw , zamykamy i dusimy około 15 minut . Po tym czasie , wlewamy fasolkę w sosie pomidorowym i znowu dusimy pod przykryciem około 10 minut . Gotowe , teraz można już nakładać i się delektować 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *