Wigilijna sałatka chrzanowa
Sałatka na każde święta musi być 😉 U nas nie przejdzie jeśli jakaś na stole nie wyląduje. Przecież coś do smażonego karpika na talerz trzeba dorzucić 😉 Ta wersja jest nieco inna od klasyki jarzynowej. Niemniej jednak uważam , że jeśli ktoś lubi chrzanową nutę, będzie w niej zakochany od pierwszego kęsa. Prosta i bez jakiś dziwnych egzotycznych dodatków. Taka polska domowa, pyszna i zdrowa 😉 A tak na marginesie, srebrny obrus pięknie wygląda w realu ale na zdjęciach… straszliwie kiepsko 🙁 Polecam.
składniki:
- 5-6 gotowanych w łupinkach ziemniaków
- 2 dość duże, gotowane w skórce, marchewki
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 5-6 jajek ugotowanych na twardo
- 3-4 kiszone ogórki
- 1/2 pęczka koperku
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz czarny do smaku
Warzywa i jajka obierz ze skórek, skorupek. Pokrój na kawałki nie większe niż ziarna kukurydzy. Kukurydzę z puszki przełóż na sitko, razem z pokrojonym kiszonym ogórkiem. Pozostaw na 2-3 godziny, żeby porządnie odciekły i przeschły. Sałatka dzięki temu nie będzie „pływać”. Następnie połącz wszystkie składniki w misce, dodaj chrzan, majonez, cukier, posiekany koperek, sól i pieprz do smaku. Wymieszaj do połączenia. Wstaw do lodówki na noc, żeby sałatka „przeszła” smakami. Serwuj lekko schłodzoną 😉 Smacznego !