Wiosenny pstrąg z pieczonymi ziemniakami

Wiosenny pstrąg z pieczonymi ziemniakami

Wiosenny pstrąg z pieczonymi ziemniakami , to obiad który wywołuje szeroki uśmiech na twarzach biesiadników 😉 Wspaniale wygląda , pięknie pachnie , no i bajecznie smakuje . Polecam nie tylko na piątkowe obiady . Potrawa łatwa w przygotowaniu z prostych składników , a do tego wdzięczna i apetyczna . Nada się także doskonale dla osób nie jedzących mięsa 😉 Ach , czyż może być coś wspanialszego, niż taka pieczona rybka w doborowym towarzystwie ziemniaków , masła i kopru  . Jedzona w pierwszych , ciepłych  , promieniach słońca , wreszcie na tarasie a nie w jadalni  .. Balsam dla duszy i żołądka 😉 

Składniki na 4 osoby :

  • 4 średniej wielkości pstrągi
  • 1 cytryna
  • 1 kostka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki , mielonego pieprzu
  • 1 duży , pęczek świeżego kopru
  • sól do smaku
ziemniaki :
  • 6 ziemniaków średniej wielkości , najlepiej młodych
  • 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kozieradki
  • 1 łyżka granulowanego czosnku
  • 1 płaska , łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego , suszonego rozmarynu
  • kilka świeżych gałązek rozmarynu
  • sól , pieprz do smaku
  • 5 łyżek oleju

Ziemniaki , myjemy jeśli są młode nie obieramy . Kroimy na ćwiartki i obgotowujemy w osolonej wodzie , tak ,żeby nie były zupełnie miękkie . Studzimy zimna wodą , zostawiamy do obeschnięcia na około godzinkę . Po tym czasie , ziemniaki posypujemy przyprawami , solą , pieprzem do smaku i brązowym cukrem ,żeby ładnie się rumieniły  podczas pieczenia . Obkładamy gałązkami rozmarynu dla aromatu .  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C z włączonym termoobiegiem i pieczemy przynajmniej 20 minut zanim wstawimy tam również pstrąga . Ryby oczyszczamy , nacinamy poprzecznie , solimy odstawiamy . Masło mieszamy z wyciśniętym praską czosnkiem , solą i pieprzem .



W każde nacięcie na rybie wkładamy doprawione masło . Do środka pstrągów także wkładamy masło , dodatkowo sporą porcję gałązek kopru i przecięty na pół plaster cytryny ze skórą . Pozostałe plastry układamy na wierzchu , niezbyt dużo . Wystarczy po połówce lub dwóch na rybę . Zapiekamy w takiej samej temperaturze jak ziemniaki , do momentu aż skórka stanie się przypieczona . Jest to około 15 minut , ale zależy od wielkości ryby . Serwujemy na gorąco , koniecznie razem z pieczonymi ziemniakami .. Pychota i poezja , mam nadzieję że i dla Was , proste dania są najlepsze ..  😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *