Zdrowy przecier pomidorowy, domowe przetwory

Zdrowy przecier pomidorowy, domowe przetwory

Zbliża się jesień jest coraz chłodniej i bardziej deszczowo. Lato nas w tym roku nie rozpieszczało, a i wiosna nie była łaskawa. Moje pieczołowicie hodowane sadzonki, zostały sponiewierane przez majowe mrozy.. Cóż, zanim doszły do siebie, niestety była już końcówka sierpnia więc nie ma wiwatów. Jednak udało mi się zrobić kilka słoików, magicznego przecieru, który ma w składzie tylko dwa słowa : pomidory, sól. Smakuje wyśmienicie zawiera 100% pomidorów, a nie 30% jak sklepowe i żadnych zagęszczaczy. Naprawdę, ostatnio to już producenci nie wiedzą co mają dodawać, do jedzenia które nam oferują. Doznałam szoku, jak przeczytałam skład mielonego, a tam oprócz mięsa wołowego, wieprzowego był jeszcze bambus, aromat, barwnik..i wiele wiele innych.. Pytam się po co komu bambus w kotlecie mielonym..nigdy tego nie pojmę, więc mielę sama i nie dorzucam bambusa 😉 . Wracając do rzeczy, taki przecier idealnie doprawi zimowe, domowe obiady, rozgrzeje i przywoła pachnące lato.. 😉 Nie ma lepszej zupy pomidorowej niż na nim, sos boloński także wychodzi z niego mocno, prawdziwie pomidorowy. Polecam tym bardziej,że pracy przy przecierze jest niewiele, a efekt spektakularny 😉

składniki:

  • pomidory, najlepiej mięsiste z małą ilością pestek, najlepsze mocno dojrzałe ale średnie też są ok, będzie nieco kwaśniejszy 😉
  • sól w ilości około 1 łyżki na 1 kg (zawsze można dosolić przed użyciem 😉 )

Najlepiej jeśli masz wolnoobrotową wyciskarkę do owoców. Przepuszczasz wtedy pomidory przez grube sitko. Pestki skórki na nim zostaną, a pulpę przelewasz do garnka. Dopraw solą, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu około 2-3 godzin, aż przecier odparuje nadmiar soku i zgęstnieje. Tak otrzymany koncentrat pomidorowy, gorący, przelej do wyparzonych słoików. Zakręć, odstaw do góry nogami. Drugiego dnia pasteryzuj około 30 minut od zagotowania lub w piekarniku w temperaturze 100 C. To wystarcza,żeby stał na półce w komórce nawet kilka lat.. Mój zawsze znika jeszcze przed wiosną 😉 Bez wyciskarki, czeka Cię mozolne ściągnięcie skórki i wydrążenie komór nasiennych, tak przygotowane pomidory zblenduj lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków i do gara… dalej tak jak powyżej… 😉 Smacznego !

Nasiona najlepszych odmian pomidorów, wielu producentów, znajdziesz w moim sklepie internetowym www.CentrumZielonyOgrodnik.pl, gdzie Cię serdecznie zapraszam 😉 Już wkrótce nowy sezon i dostawy.

Wpisz w zamówieniu w uwagach hasło „blog”, a dorzucę Ci ciekawy gratis 😉 Do zobaczenia !



1 thought on “Zdrowy przecier pomidorowy, domowe przetwory”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *