Ziemniaki na styl skandynawski , gotowane w sosie z cukinią

5 (100%) 2 votes

Ziemniaki na styl skandynawski ,gotowane w sosie z cukinią

Zupełnie, nie tak dawno zamieszczałam, tradycyjny przepis na ziemniaki po skandynawsku .Był świetny , wszystkim w domu smakował , tak więc zdecydowałam się go używać częściej , ale też nieco go zmodyfikowałam .Dodanie cukinii , nie tylko obniżyło kaloryczność dania , ale też wprowadziło nowy smak, nadając klasyce nowego wymiaru .Plus kilka przypraw i uzyskaliśmy , dla nas idealne danie 😉 Polecam, może komuś też przypasuje i nie bójcie się kombinować i majstrować przy przepisach , one są tylko pomysłem .Wykonanie powinno być Wasze -autorskie 😉 

Składniki :
  • 5 młodych ziemniaków , niezbyt dużych
  • 1 mała cukinia , wielkości ogórka szklarniowego
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 płaskiej łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej
  • sól , pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka miodu





Ziemniaki myjemy , nie obieramy jeśli używamy młodych . Kroimy w cienkie plastry , ale nie przeźroczyste , tak samo postępujemy z cukinią . Masło roztapiamy w garnku , na małym ogniu , dodajemy mąkę, gałkę muszkatołową , sól  i przesmażamy . Kiedy masa zacznie bąbelkować , powoli ,zaczynamy dodawać mleko , partiami , ciągle mieszając  .Gotujemy do zgęstnienia . Do powstałego sosu, dodajemy ziemniaki ,cukinię , czosnek , miód , mieszamy , przykrywamy pokrywką . Gotujemy na małym ogniu około 30 minut , co jakiś czas delikatnie mieszając . Doprawiamy do smaku solą , jeśli jeszcze jest potrzeba i pieprzem . Podajemy na gorąco, jako samodzielne danie lub przystawkę do mięs 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *