Zupa z maślaków

4.8/5 - (9 votes)

Zupa z maślaków

Przetwory , suszenie , sosy , na koniec lub na początek , to zależy od kaprysu rodzinki , zawsze musi być zupa grzybowa . Tym razem jest to maślaczkowa 😉 Ten rodzaj grzybowej nieco odbiega od innych , jest delikatniejsza , a grzybki są mięciutkie . Smakuje doskonale , solo lub z pieczywem czosnkowym . My tym razem jedliśmy samą , nikt nie chciał czekać aż się bułki dopieką , bo języki uciekały , tam gdzie ciężko by je je było wydłubać 😉 Polecam , naprawdę smaczna zupka, a do tego błyskawiczna w wykonaniu 😉 Zresztą , czy może być , coś doskonalszego niż produkty sezonowe , a w szczególności grzyby leśne 😉

zupa maślakowa

Składniki ;

  • około 20 maślaków – plus , minus 😉
  • 3-4 ziemniaki średniej wielkości
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany -słodkiej
  • 2 ząbki czosnku 
  • szczypta tartej gałki muszkatołowej
  • sól , pieprz
  • 4 l wody
  • natka pietruszki do dekoracji

IMG_4870IMG_4873

Maślaki obieramy ze skórki , która pokrywa kapelusz , kroimy w kawałki . Cebulę siekamy drobno , czosnek wyciskamy praską . W garnku rozgrzewamy masło i rumienimy na nim czosnek z cebulka , następnie dodajemy maślaki, gałkę muszkatołową  i dusimy w sosie, który puszczą około 10 minut , mieszając co jakiś czas – aż częściowo ,zredukuje się wywar . Warzywa obieramy , kroimy w kosteczkę i dokładamy do podduszonych maślaków , dusimy jeszcze około 10 minut pod przykryciem . Dolewamy wodę w ilości około 4 l , dodajemy sól , pieprz , gotujemy około 15  minut  , na małym ogniu pod przykryciem . Po tym czasie wlewamy śmietankę , posypujemy siekaną natką pietruszki i podajemy z grzanką 😉 Smacznego 😉

IMG_4934IMG_4942

Odwiedź nas także tu:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *