Chrupiący kurczak w kokosie, kuchnia indyjska
Zimą częściej sięgam po książki kucharskie i posiłkuję się nimi. Może dlatego, że moja głowa ma tendencję do zapadania w sen zimowy i jakoś staje się mniej twórcza w tym okresie… taki syndrom niedźwiadka.. 😉 Tym razem w książce kuchnia indyjska, znalazłam ciekawy przepis na kurczaka pod pierzynką z wiórków kokosowych. Wyszedł genialnie. Chrupiący, aromatyczny, zachwyci każdego kto kocha smaki Indii. Moja rodzinka zakochała się w nim na tyle, że w ten weekend robię powtórkę. Polecam naprawdę dobre danie mimo, iż zawiera pozornie nie pasujące do siebie składniki, jednak magia garam masala jest potężna i łączy wszystko 😉
Składniki:
- 4 ćwiartki z kurczaka
- 50 g mielonych migdałów
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 cebula
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 1łyżeczka wyciśniętego praską czosnku
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala150 ml jogurtu
- sok z 1/2 limonki
- sól do smaku
Z ćwiartek zdejmij skórę i natrzyj je solą i sokiem z limonki, odstaw na godzinę do lodówki. Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni, przełóż do miski. Migdały i wiórki kokosowe upraż na suchej patelni, na złocisty kolor. Dołóż do cebuli, dodaj jogurt, garam masalę, imbir, czosnek, chili. Wymieszaj do uzyskania jednolitego rozprowadzenia składników. Kurczaka ułóż w naczyniu do zapiekania i pokryj masą, dokładnie każdy fragment dość grubo. Piecz w piekarniku, wcześniej nagrzanym do 160 C, przez około 35-45 minut w zależności od wielkości (wagi) użytych ćwiartek. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami, chociaż najlepiej smakuje z ryżem 😉 Smacznego!
zdecydowanie moje smaki