Diabelskie udka 😉 Trzy papryki
Ostro ,oj ostro ..piekielnie ostro ! Nie jest aż tak źle, można stopień ostrości regulować samemu , ja robię na średnim poziomie ostrości ,gdyż chłopaki przy mocniejszej dawce dostają wytrzeszczu oczu i próbują się utopić w szklance wody 😉 Udka są wyśmienite , soczyste i pyszne, warto spróbować !
Potrzebne składniki :
4 udka kurczaka ( tak zw. L ) 1 czubata łyżeczka papryki mielonej ostrej ( można mniej ) 1 czubata łyżeczka papryki mielonej słodkiej 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej wędzonej ( większe markety już mają ) sól do smaku 100 ml oleju
Uda myjemy , osuszamy ręcznikiem i nacinamy na wierzchu , tak jak kiełbaski na grilla, aż do kości . Do szklanki z olejem wsypujemy wszystkie rodzaje papryki i mieszamy , aż uzyskamy gładką marynatę . Kurczaka nacieramy solą , następnie marynatą i układamy na blaszce do pieczenia -odstawiamy na 2 godziny do lodówki ( optymalnie było by, na całą noc ) . Po upływie tego czasu wstawiamy do piekarnika , który ustawiamy na 180 C , po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 C i pieczemy aż uzyskamy żądany kolor skórki ( dzięki nacięciom nie ma niebezpieczeństwa ,że się nie dopiecze bo ciepło dociera równo ) . Gotowe , najlepsze z nie zdrowymi, własnej roboty frytkami i fasolką z masłem , lub pieczoną papryką z zalewy.. 😉
Diabelnie pyszne danie :))
Pysznie wygląda 🙂
Mniam, uwielbiam takie udka i w ogóle pikantne smaki, to coś dla mnie, pyszności:)