Leniwa wieprzowina
Potrawa , której nazwa mówi w zasadzie wszystko . Cudownie krucha , powoli pieczona w niskiej temperaturze wieprzowinka ,a właściwie mięsko gulaszowe . Niewiele potrzeba do wykonania tej potrawy , garnek , najlepiej gliniany z pokrywą , ale brytfanka też będzie ok, sprawny piekarnik i w zasadzie to już wszystko ..no może jeszcze kilka składników… 😉 . Moi domownicy uwielbiają tą potrawę , szczególnie podaną w towarzystwie tartych , marynowanych buraczków 😉 Polecam , może i Wam przypadnie do gustu , a dzięki małej pracochłonności , pozwoli na zajęcie się czymś , na co do tej pory brakowało Wam czasu 😉
Składniki :
- 0,6 kg mięsa gulaszowego lub łopatki
- 1 – 2 marchewki średniej wielkości
- 2 cebule dość duże
- 3 duże ząbki czosnku
- kilka suszonych grzybów -wg uznania
- 1 płaska łyżeczka gorczycy białej
- 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku
- 1 łyżeczka cukru – płaska
- 1 łyżka sosu worcester lub maggi
- sól do smaku
- 0,5 szklanki wody
- kilka gałązek świeżego majeranku do dekroracji
Mięso płukamy , jeśli mamy łopatkę , kroimy ją w gulaszową kostkę . Wkładamy do miski , dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i wyciśnięty praską czosnek , mieszamy i zostawiamy na godzinkę w lodówce . Po tym czasie wrzucamy na rozgrzaną patelnię , przysmażamy , przekładamy do garnka .
Dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i przyprawy , które koniecznie rozcieramy razem w moździerzu , zalewamy wszystko 1/2 szklanki wody, sosem worcester , szczelnie przykrywamy . W stawiamy do piekarnika i pieczemy pod przykryciem w temperaturze 150 C przez 2,5 godziny . W trakcie pieczenia możemy raz zamieszać , ale nie musimy . Po tym czasie mięsko jest gotowe , aromatyczne , kruche i pełne smaku . Posypujemy majerankiem i podajemy Smacznego 😉