Serowa sałatka z pietruszką
Sałatki , sałatki , sałatki…super jako podstawa lub dodatki 😉 Nie ma co , podstawą każdej imprezy lub rodzinnego spotkania zawsze jest sałatka , a jaka ? to zależy od wielu rzeczy . Lub od tego co akuratnio siedzi w lodówce , oprócz głodnego pingwina , bo „zieloni” zjeść go nam nie pozwolą 😉 No ale do rzeczy , ta różni się nieco od pozostałych dodatkiem natki pietruszki i brakiem ziemniaków , które zastąpiłam fasolką i dzięki tym modyfikacją , zyskała naprawdę nowy wymiar i smak . Pyszna , prosta , do zrobienia w 3 minuty 😉
Składniki :
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki groszku zielonego
- 1 gotowana marchewka lub 2 łyżki krojonej ze słoika
- 1 szalotka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 puszka czerwonej fasolki
- 5 mniejszych kiszonych ogórków
- 5 jajek
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
- 1 ząbek czosnku
- sól , pieprz do smaku
- kawałek około 30 g sera żółtego o wyrazistym smaku
Jaja gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek . Warzywa z puszki lub słoika , wykładamy na sitko i zostawiamy do odcieknięcia na około 30-60 minut , czerwoną fasolkę dodatkowo przepłukujemy woda z kranu , żeby nie barwiła sałatki . Ogórki kroimy w drobną kostkę , ser ucieramy na tarce o grubych oczkach , a natkę , szalotkę i jajka siekamy .
Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski , dodając majonez , musztardę , sól , pieprz i mieszamy . Gotowe sałatkę można podać od razu lub przetrzymać dzień w lodówce -dłużej nie polecam trzymać , bo wiadomo ,że ogórki lubią puścić sok i wtedy zaczyna wszystko pływać . Smaczna i prosta 😉