Ziołowe letnie knedle
Knedle kojarzą się z zimą , ale jeśli doda się do nich ziół , to stają się doskonałym daniem letnim , bo pachnące zioła to dary lata . Uwielbiam je hodować , a jeszcze bardziej uwielbiam dodatek świeżych ziół w potrawach , są doskonałym uzupełnieniem i sprawiają ,że posiłek staje się ucztą . Aromatyczne i takie pyszne . Moje dzieci mimo, że nie są fanami zieleniny , objadały się knedlami z mizerią i sznyclem , aż miło było patrzeć 😉 Choć raz zdrowo i bez marudzenia , polecam szczerze , tym bardziej ,że knedle zawsze się udają 😉
Składniki :
- 0,5 kg ziemniaków
- 50 g mąki ziemniaczanej ( kartoflanki )
- 2 żółtka
- zestaw ziół : 4 liście szałwii , 4 gałązki majeranku , 4 gałązki tymianku , 4 gałązki kopru , 4 liście pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- pieprz i sól do smaku
- 1/2 szklanki mąki pszennej do obtoczenia knedli
Ziemniaki gotujemy w łupinach , studzimy i obieramy . Ścieramy na tarce na grubych oczkach lub rozgniatamy rękami 😉 ,przekładamy do miski . Zioła siekamy , dosypujemy do ziemniaków , czosnek wyciskamy praską – dokładamy do ziemniaków , wsypujemy mąkę , żółtka jaj , sól , pieprz i gałkę muszkatową .
Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na około 20 minut , żeby masa się scaliła . Następnie łyżką dzielimy porcje i obtaczamy w mące pszennej , formując kulki . Knedle wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 20 minut , następnie wyławiamy i gotowe . Świetnie smakują polane odrobiną sklarowanego masła 😉