Bitki z szynki w sosie własnym

4.9/5 - (58 votes)

Bitki z szynki w sosie własnym

Zanim zacznie się post , a później harówa kuchenna i wielkie świąteczne obżarstwo , warto zrobić na obiad coś bardzo , ale to bardzo prostego . Szynka sama w sobie nie jest moim ulubionym surowcem obiadowym . Doskonale sprawdza się jako wędlina na kanapki , ale jako pieczeń niekoniecznie . Bitki z szynki są za to mega smaczne , kruchutkie i delikatne . Wykonanie tej potrawy wymaga jedynie mocnych mięśni ,żeby utrzymać w ręku tłuczek do mięsa lub pomocnego męskiego ramienia , które w niedzielne popołudnie zwykle bez problemu znajdziecie na kanapie w salonie 😉 Tak więc do dzieła 😉

bitki z szynki w sosie własnym

Składniki :

IMG_5859IMG_5858



Szynkę kroimy w plastry , a następnie każdy plaster rozbijamy tłuczkiem , obtaczamy w mące . W głębokim rondelku, w którym będziemy później , dusić nasze bitki rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim nasze obtoczone w mące kawałki mięska , aż złapią złote przysmażenia . Zalewamy całość wodą ,tak aby przykryła całkowicie bitki . Dokładamy pokrojoną drobniutko  cebulę , ziele i liść laurowy , solimy , pieprzymy . Dusimy na małym ogniu około 30 minut , w tym czasie mięsko powinno skruszeć ,a sos ładnie się zagęścić . Od czasu do czasu warto delikatnie zamieszać ,żeby mięso nie przywierało do dna garnka , bo może się przypalić  . No i w zasadzie już gotowe , teraz tylko gotowane ziemniaczki , buraczki i smacznego 😉

IMG_5861IMG_5862

Odwiedź nas także tu:

1 thought on “Bitki z szynki w sosie własnym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *