Carska uczta z łopatki , pomysł na obiad

Carska uczta z łopatki , pomysł na obiad

Carska uczta z łopatki  ciężko jest zakwalifikować jednoznacznie , czy jest to rodzaj zapiekanki , czy też inny twór . Bardzo proste i jednocześnie wypasione danie , które dobrze wygląda i tak samo dobrze smakuje . Spora ilość warzyw , troszkę boczku i kawałki łopatki , a wszystko zapieczone razem w pysznym sosie z dodatkiem przypraw , jak na carskiej uczcie 😉 . Lubię takie jednogarnkowce , są proste i nie wymagają angażowania uwagi . Po prostu wsuwa się je do piekarnika i wyciąga po godzince , czy dwóch ..ot cała filozofia 😉  Polecam , szczególnie że z mięsa z łopatki czasami trudno coś fajnego wykombinować , mimo iż jest pyszne . 

Składniki :
  • 0,5 kg łopatki , ładny zwięzły kawałek
  • 1 czerwona papryka , grubościenna
  • 1/2 małej cukinii , wielkości ogórka szklarniowego
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 10 plasterków boczku
  • 100 ml kremówki
  • 1 łyżeczka musztardy figowej – słodkiej ( lub innej słodkiej )
  • 1 szklanka półsłodkiego , białego wina – niepełna
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka suszonych , płatków pomidorowych
  • sól do smaku
  • masło
przyprawa :
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonej , gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki ostrej lub łagodnej
  • 1 łyżeczka cukru





Łopatkę dzielimy na małe płaskie kawałeczki , mniej więcej takie ,żeby po rozklepaniu były wielkości środka dłoni . Rozbijamy tłuczkiem , doprawiamy każdy suszonymi pomidorami i chilli . Odstawiamy na godzinkę . Po tym czasie , każdy kawałek łopatki obsmażamy na złoty kolor z obu stron . Warzywa , ziemniaki i cebulę obieramy , skrawamy na mandolinie do warzyw na cieniutkie plasterki . Cukinię także skrawamy na plastry jednak bez obierania . Paprykę pozbawiamy komory nasiennej i również traktujemy mandoliną . W blaszce do pieczenia lub foremce układamy plasterki masła , następnie naprzemiennie : ziemniaki, mięso,cebula,boczek,papryka,cukinia,ziemniaki… I tak do wyczerpania składników .

Solimy do smaku . Na patelnię po smażeniu mięsa ,wlewamy wino , śmietanę , musztardę i doprowadzamy do wrzenia . Tą miksturą podlewamy carską ucztę z łopatki 😉  W miseczce mieszamy składniki z listy przyprawa i obficie posypujemy nią całość . Na wierzchu układamy pojedyncze wiórki masła .Szczelnie zakrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C . Pieczemy przez 1,5 godziny , po czym zdejmujemy folię i przypiekamy wierzch . Gotowe można serwować . Doskonale smakuje jako samodzielne danie ..no może tylko watro dodać mizerię lub tzatzyki 😉 Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *