Cukinia w panierce z kefirem, mega chrupka

Cukinia w panierce z kefirem, mega chrupka

Cukinia gości u nas na stole całe lato. To podstawowe warzywo w moim ogródku, które uprawiam wręcz na skalę towarową. Zawsze mam przynajmniej 15 krzaczków tego cudu 😉 Tak dokładnie, ilość ogromna jak przychodzi czas zbiorów, ale uwierz na słowo, że przerabiamy i wcinamy takie jej ilości, że dla kur musze specjalnie odkładać 😉 Ten przepis powstał na bazie amerykańskiej panierki do kurczaka i nie ma sobie równych. Cukinia zyskuje mega mocno, chrupiącą skórkę i soczysty delikatny środek.. Przyprawy to rzecz gustu i możesz użyć dowolnych, ale panierka jest tylko jedna, tak genialna, najlepsza na domowym, gęstym kefirze na grzybku kefirowym. O produkcji kefiru wkrótce napiszę na moim, kolejnym blogu www.RzeczyPotrzebne.pl, gdzie znajdziesz wile przydatnych patentów i informacji, na temat zdrowego trybu życia 😉 Zapraszam do bloga i na obiad 😉

składniki:

  • 1-2 cukinie wielkości ogórka szklarniowego– takie są najsmaczniejsze bo nie mają jeszcze wykształconej komory nasiennej.
  • curry, granulowany czosnek, sól i chili do smaku ( na oko lub raczej na smak 😉
  • chrupiąca panierka :
  • 2 szklanki kefiru, gęstego-domowego lub kupnego ( może być też maślanka 😉 )
  • 3 – 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki curry
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • sól, chili do smaku
  • lub inne lubiane przez ciebie przyprawy 😉

Cukinie pokrój w niezbyt grube plastry o grubości około 0,5 cm. Dopraw mieszanką granulowanego czosnku, cukru, curry, solą i chili do smaku. Mąkę zmieszaj z przyprawami z listy panierka. To utrwali smak cukinii i nada jej jeszcze więcej aromatu. Teraz każdy plaster cukinii zanurz w kefirze, a następnie wrzuć do mąki i delikatnie obtocz. Powtórz tę czynność dwukrotnie z każdym kawałkiem cukinii, aż panierka będzie ładnie pofałdowana i całkowicie przykryje warzywo.

Odłóż na 20 minut, na kratkę lub talerz posypany mąką, żeby panierka bardziej przyczepiła się do cukinii. Nie będzie wtedy odpadać podczas smażenia 😉  Smaż na głębokim, mocno rozgrzanym oleju do czasu aż panierka zrobi się złocista z obu stron. Odsącz na papierowym ręczniku i serwuj z dowolnymi dodatkami. Panierka pozostaje chrupiąca, nawet godzinę od usmażenia dlatego tak przygotowana cukinia może być, także świetną, zimną zakąską 😉 Smacznego !

4 thoughts on “Cukinia w panierce z kefirem, mega chrupka”

  1. Witam. Jestem również wielbicielką cukinii i na działce też ona króluje /zielona, żółta i w paski „tapir”/. Robię ją w różnych wersjach i wariacjach, Chętnie też spróbuję tego sposobu panierowania, ale…. czy na pewno mąki trzeba 3-4 szklanki, czy może chodzi o… 3/4 szklanki? Będę wdzięczna za pojaśnienie, bo jakoś 3-4 wydaje mi się stanowczo za dużo, ale może się mylę. Alicja

    1. Mąki wychodzi dużo, gdyż podczas dwukrotnego obtaczania, robi się mokra od kefiru i trzeba wybierać wielkie grudy. Pyszne ale nieekonomiczne jeśli chodzi o mąkę 😉 A Tapirka też lubię, piękna i smaczna 😉

        1. No tak porównuję moją cukinię i jednak to nie takie cudo… coś zrobiłam źle… moja gładziutka jak po liftingu… muszę jeszcze nad nią popracować. A może jakaś podpowiedź – co zrobić by była taka szorstka, dziobata? będę wdzięczna… dziękuję z góry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *