Pieczony karczek, prosta wędlina z piekarnika
Pyszny, prosty, pieczony karczek to idealna wędlina na kanapki. Świetnie też spisze się na ciepło jako pieczeń do obiadu. U nas najlepiej schodzi w wielkich bułkach, zapakowanych kilkoma jego plastrami w towarzystwie sałaty lodowej, czerwonej cebuli i miodowej musztardy.. 😉 Pycha ! Polecam, pracy naprawdę niewiele, a efekt spektakularny, no i zdecydowanie zdrowo w końcu to 100% mięsa bez zbędnych dodatków 😉
składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej, najlepiej z jak najmniejszą ilością tłuszczu
- marynata:
- 2 łyżki soli
- 2 łyżki wędzonej ostrej lub łagodnej papryki
- 2 łyżki chili– opcja tylko dla tych, którzy jak my uwielbiają ostre jedzenie 😉 Reszta pomija ten punkt.
- 2 łyżki brązowego cukru lub miodu
- 1 łyżka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżka granulowanego czosnku
- 1 kieliszek czerwonego, półsłodkiego wina
- 4 łyżki oleju
Składniki na marynatę połącz ze sobą w miseczce, dokładnie mieszając. Odstaw na 30 minut, po czym ponownie zamieszaj. Karkówkę oczyść ze wszelkich niedoskonałości i poszarpanych kawałków, odchodzących od mięsa. Przepłucz pod zimną wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Włóż do zamykanego pojemnika lub miski i porządnie natrzyj marynatą, każdy kawałek mięsa, grubo i obficie. Zamknij pojemnik i wstaw na dwa dni do lodówki. Po tym czasie wyjmij, zawiń w folię aluminiową, resztkę marynaty z pojemnika wlej do karkówki.
Opiekaj w piekarniku w temperaturze 100 C przez około 3 godziny, co jakiś czas obracając. Następnie wyłącz piekarnik, a karkówkę pozostaw w środku aż do jego całkowitego ostygnięcia. Czas wyjąc karkówkę z piekarnika i umieścić bez rozwijania foli na noc w lodówce. Dzięki temu łatwo będzie ją kroić na kanapki. Po tym czasie wystarczy, że rozwiniesz folię i pokroisz w cienkie plasterki. Do tego buła, sałata, musztarda i koniecznie czerwona cebula 😉 Oczywiście możesz też pokroić ją w grube plastry, odgrzać w mikrofalówce i podać jako pieczeń do ziemniaków czy frytek 😉 Smacznego !