Genialna kanapka z kiszoną kapustą na ciepło ” Reuben „

Genialna kanapka z kiszoną kapustą na ciepło ” Reuben „

Kanapka ” Reuben” to kulinarne odkrycie , bynajmniej dla mnie . Podeszłam do niej sceptycznie , ale że mam w tym roku niespożyte pokłady kiszonej kapusty , a na bigos jakoś jeszcze nie czas , stwierdziłam że zaryzykuję . Ryzyko się opłaciło mimo obaw kanapka jest po prosu boska , pyszna , bajeczna.. 😉 Naprawdę , nie dziwię się że wieki temu niepozorny Litwin w Omaha w Nebrasce podbił serca swych klientów kiedy zaserwował ten specjał . Nie dziwi mnie też ,że jest to jedna z najpopularniejszych przekąsek i fest foodów na ulicach Nowego Yorku . Koniecznie musicie spróbować tego specjału , występuje w różnych wersjach ale jest genialna . Tak po prostu , to trzeba zjeść 😉 

Składniki :
  • 2 kromki chleba żytniego
  • trochę kiszonej kapusty , dobrej jakości , kiepska kwaśiura zepsuje wszystko 😉
  • sos tysiąca wysp
  • szynka wędzona domowa ( w wersji oryginalnej wołowina konserwowa )
  • dwa plastry ostrego w smaku sera , np Cheddar
  • masło do posmarowania wierzchu kanapki

Kromkę smarujemy sosem tysiąca wysp . Układamy na nim plastry szynki lub wołowiny . Następnie kładziemy dość sporą warstwę kiszonej kapusty . Mniam , ocieramy ślinę ..pychota  i działamy dalej 😉

Na wierzchu kładziemy dwa plastry sera o wyrazistym smaku które przykrywamy kromką posmarowaną  sosem tysiąca wysp . Wierzch i spód kanapki smarujemy obficie masłem , to jeden z ważniejszych składników , bez niego nie ma smaku 😉 .



To nie dieta , ani fit to grzeszna przekąska z Nowego Yorku 😉  Wkładamy do opiekacza lub elektrycznego grilla jak w moim wypadku 😉 Kiedy wierzch stanie się chrupiący wyjmujemy . Przekrawamy na pół i zjadamy zanim ktoś się podłączy  …  😉 Pychota ! Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *